Od ljubavi se umire: Kad emocije zabole dolaze i fizički bolovi

Od ljubavi se umire: Ukočenost i bolovi u pojedinim dijelovima tijela mogu biti izazvani emocionalnim slabostima, smatraju američki psiholozi. Činjenica je da su bolovi i napetost u pojedinim dijelovima tijela posljedica nezdravih životnih navika ili nedovoljne fizičke aktivnosti.

 

Međutim, najnovija istraživanje na polju psihologije otkrivaju da to nisu jedini uzroci probadajućeg bola u predjelu leđa, kao ni ključna stvar zbog koje nastaje povremena ukočenost vrata ili ramena.

Američki psiholozi smatraju da je u pitanju emocionalni bol. Jedna od njih je Deb Šapiro, autorica knjige „Vaše tijelo izgovara vaše misli”, koja tvrdi da shvatanjem toga kako su dijelovi tijela povezani sa određenim emocionalnim stanjima, možemo lakše doći u kontakt sa zanemarenim područjima sopstvene podsvijesti. Ova žena smatra da je to najbolji način da se dođe do srži problema, odnosno uzroka tjelesnih bolova.

Vrat

Vrat služi kao dvosmjerni kanal „komunikacije”. Kroz njega prolaze osnovne životne namirnice, kao što su voda, hrana i vazduh, ali je to i organ koji služi za izražavanje i emocija i misli u vidu govora. Ukočenost vrata obično ukazuje na otpor i neslaganje s drugačijim načinima razmišljanja.

Ramena

Na njima nosite teret svojih odgovornosti – posao, porodicu, kredite. Iz njih se kreativna energija spušta u ruke, koje sprovode u djelo sve ljudske aktivnosti. Napetost u ramenima ukazuje na otpor i neslaganje, možda upravo prema odgovornostima za koje mislite da morate preuzeti. Stručnjaci kažu da se na njima očitava pritisak kojem je osoba izložena u bilo kojoj životnoj sferi. Iz područja oko lopatica polaze bes, prezir, krivica ili stid.

POPULARNO:  POVRIJEĐENA U TUČI SA SVEKRVOM: CJEPANICOM GAĐALA SNAHU U GLAVU

Sjedalna regija

Iako se stražnjica čini mekanom, mišići u njoj su često najnapetiji i najzgrčeniji u čitavom telu. Sjedalna regija je povezana sa pitanjima kontrole i moći, eliminacije i popuštanja. Mišići stražnje lože su povezani sa koljenima koja nam služe da se sagnemo i čučnemo, tako da zadnja loža obično znači da se moramo intenzivnije predati i prepustiti nečemu. Bedra takođe mogu da zabole kada nismo u mogućnosti da „napustimo” stare emocionalne konflikte, traume iz detinjstva, ili ukorijenjenu mržnju. Ovo područje je povezano i sa seksualnošću i taj dio intime se odražava na njegovo zdravlje.

Donjii dio leđa

Ovaj dio tijela nosi težinu ukupnog gornjeg dijela i povezan je s predostrožnostima koje se tiču preživljavanja, sigurnosti i uzdržavanja. Fizioterapeuti smatraju da, ako se osjećate nesigurnima ili nemate samopouzdanja u važnim poslovima, takvo će vam biti i držanje tijela. Taj se pritisak može manifestovati u vidu bola u lumbalnom dijelu kičme.

 

aura,ba