Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi je štetno

Većina nas odmrzava hranu na sobnoj temperaturi i vjerovatno niste znali da to uopšte nije zdravo.

Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi nije ni dobro ni korisno. Površina hrane rastopit će se mnogo prije nego što se otopi unutrašnjost pa će se na površini brzo razviti nepoželjne bakterije.

Brži i sigurniji način odmrzavanja je stavljanje zamrznute hrane u nepropusnu kesicu (npr. meso, riba i sl.) koju zatim treba potopiti u hladnu vodu. Svakih 30 minuta treba vodu zamijeniti svježom i hladnom, sve dok se hrana ne odmrzne. Tako neće doći do neravnomjernog površinskog otapanja, kao što je to slučaj na sobnoj temperaturi, piše “Lepa i srećna“.

Ali ako vam se ne žuri, najlakše i jednako dobro je hranu iz zamrzivača izvaditi dan prije upotrebe i staviti je u frižider da se polako odmrzava. Većinu zamrznute hrane moguće je kuhati odmah nakon vađenja iz zamrzivača, bez prethodnog odmrzavanja. Podgrijavanje, tj. kuhanje, trajat će barem dvostruko duže nego kad je hrana odmrznuta, a podgrijavanje, tj. priprema zamrznute hrane mora se odvijati polako ‒ najbolje na laganoj vatri ili u rerni.

POPULARNO:  ŠOK OTKRIĆE! OVAJ VITAMIN NEDOSTAJE SVIMA: posledica su visok pritisak, depresija i bolovi u kostima i mišićima