Originalni recept za burek: Turski pekari ovako prave “ćig borek”!

Burek od hrskavog tijesta sa mljevenim mesom po receptu turskih pekara! Evo kako da spremijite ukusni “ćig borek”.

U turskoj kuhinji pojam borek (kod nas burek) podrazumijeva sva jela od više slojeva tijesta, punjena raznim filovima. Jedan od najčešće pripremanih jeste “ćig borek”, tijesto filovano neprženim mljevenim mesom, pa mu otuda i ime. Ali, ovo tijesto se može pržiti i bez fila jer je hrskavo i ukusno, piše “Lepa i srećna“…Priprema

Fil:

Dobro izmiješati meso, narendani crni luk i biber, pa u to postepeno dodavati pola čaše vode.

Tijesto:

Brašno sipati u dublju posudu, napraviti udubljenje na sredini i njega sipati so, sirće i vodu. Rukama miješati uz postepeno zahvatanje brašna sa strane, a nakon toga tijesto prebaciti na dasku i mijesiti dok ne prestane da se lijepi za ruke i podlogi (da bude meko poput ušne resice) i ostaviti da se odmara oko 45 minuta.

POPULARNO:  PITA NAD PITAMA: TURSKA PITA SA MLADIM LUKOM JE BOMBA UKUSA

Potom tijesto podijeliti na loptice (poput većeg oraha) i jednu po jednu razvijati na brašnom posutoj dasci da se dobije okrugao oblik. Na polovinu tijesta razmazati kašiku fila, ali voditi računa da ostane oko 1 cm do ivice, preklopiti pa rukama ili viljuškom spojiti krajeve. Otresti višak brašna i odmah pržiti u dubokoj masnoći, da porumeni s obje strane. Borek izvaditi na papirni ubrus i služiti topao uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Posebno voditi računa da se filovano tijesto odmah prži, jer može previše da se opusti i izgubi i oblik i ukus.

U priloženom videu otkrijte detaljan postupak pripreme “ćig boreka”: