Osam najljepših mirsa: Udahnite sreću svaki dan

Ako vas miris kreme za sunčanje podsjeća na dane provedene na plaži i tropska zadovoljstva, ako vas svečana aroma bora podseća na zimske praznike, ako volite miris svježe isječene trave – niste jedini. Ovi mirisi usrećuju čovjeka, piše Newsweek.

Bor

Istraživanje je pokazalo da svečana aroma bora, koja nas često podsjeća na zimske praznike, pomaže u umanjivanju stresa. Studija koju je sproveo Univetzitet u Kjotu ispitivala je japanski običaj šetnje kroz borovu šumu, takozvanu “šumsku kupku” ili šinrin joku na japanskom, a rezultati su pokazali da anksioznost, depresivnost i nervoza skoro potpuno nestaju u naradnim danima nakon šetnje.

Limunasto voće

Ako vam je potrebno nešto da vas podigne, a niste raspoloženi za kafu, probajte sa mirisom limunastog voća, odnosno bilo koje vrste citrusa. Citrusi su bogati vitaminom C, koji čak i preko mirisa dobro utiče na energiju i budnost individue. Studije su pokzale da miris limuna umanjuje stres i pojačava pozitivne emocije.

Krema za sunčanje

Ako vas miris kreme za sunčanje podseća na dane provedene na plaži i tropska zadovoljstva, niste jedini. Pozitivan efekat ovog mirisa povezan je sa asocijacijom upravo na odmore i vrijeme bez stresa, kada smo bitno opušteniji i srećniji nego inače. 

Svježe isječena trava

Ako do sada niste bili skloni da šišanju travnjaka, mogli bi da probate. Australijski naučnici otrkili su da svježe isječena trava ispušta hemikaliju koja opušta i čak izaziva osjećaj zadovoljstva.

POPULARNO:  „NAJBOLJI MAK JE IZ POVARDARJA“: Kako je Kraljevina Jugoslavija prodavala opijum i naljutila Amerikance

Miris je toliko moćan da neki naučnici smatraju da česta izloženost njegovoj aromi može smanjiti rizik od demencije.

Lavanda i jasmin
Ako ste ljubitelj ruža, razmislite da svojoj dragoj nekada poklonite lavandu ili jasmin za promjenu.

Lavanda ima izuzetno umirujuće dejstvo i pomaže pri nesanici, dok jasmin poboljšava raspoloženje.

Ruzmarin

Ruzmarin je od davnina poznat po pozitivnom uticaju na mentalne funkcije. Moderne studije su dokazale da je sposobnost pamćenja kompleksnih zadataka i problema bolja kod onih koji su bili izloženi ruzmarinu, kako mirisu, tako i u ishrani. Naučnici smatraju da će im ova biljka pomoći u pronalaženju lijeka za amneziju.

Pepermint

Ulje iz malog lista poznato je po sposobnosti da nam podigne raspoloženje i stimuliše kako um, tako i tijelo. Istraživanja su pokazala da sportisti koji udišu pepermint ostvaruju bolje rezultate, pretežno uslijed pozitivnog uticaja ovog mirisa na disanje.

Bejbi puder

Ukoliko volite miris bejbi pudera, možda je to jer ono stimuliše vaš mozak na nostalgične asocijacije. Eksperti tvrde da nas bejbi puder podsjeća na detinjstvo, ili ako smo roditelji, na sreću koju smo osjećali kada smo dobili djecu ili dok su još bila mala.

 

Aura.ba