Ostala bez kose zbog proizvoda koji većina žena smatra čudesnim

Suhi šampon mnogim ženama je spas u posljednji čas kad im se kosa zamasti, a nemaju je vremena oprati.

Doktor joj je dijagnosticirao triangularnu alopeciju te je poslao na biopsiju skalpa kako bi otkrio uzrok alopecije. Rekao joj je da joj vlasište mora biti čisto za biopsiju te da ne koristi suhi šampon nekoliko dana prije postupka.

Nicole je tada potpuno prestala koristiti suhi šampon, a u sljedećih nekoliko sedmica primijetila je da je vlasište više ne peče. Kad je došlo vrijeme za biopsiju, ljekar je primijetio da joj se koža značajno oporavila.

“Uporedio je moje vlasište sada s fotografijama koje je snimio prije nekoliko mjeseci i pitao me šta sam promijenila. Rekla sam da sam prestala koristiti suhi šampon, ali da je sve ostalo isto. Tada je bilo jasno šta je uzrok mojim problemima”, dodala je.

POPULARNO:  ŽIVOTNE PRIČE: HRVATSKE ‘SVEKRVE IZ PAKLA’ IZLUĐUJU SNAHE

I dalje ima područja glave na kojima je ćelava, a ljekari nisu sigurni da će joj kosa ponovno izrasti. Ipak, sad se osjeća mnogo bolje te je najavila da više nikada neće koristiti suhe šampone.

Kako piše Atlantic, suhi šamponi dovode do gomilanja različitih supstanci na vašem vlasištu koje zagušuju korijen kose. Ako ih nastavite koristiti, nagomilani slojevi samo se povećavaju i iritiraju kožu te dovode do ispadanja kose.

Stručnjaci savjetuju da suhe šampone ne koristite svaki dan te da češće perete kosu običnim šamponom kako bi se vlasište oporavilo, prenosi “Index.hr“.