OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA PILETINU

Vjerovatno ste već čuli za poznati Haselbek punjeni krompir, ali jeste li znali da i piletinu možete na isti način pripremiti? Originalno je tehnika pripreme za takozvano jelo ‘Hasselback punjenu piletinu’ u Švedskoj nastala u restoranu Hasselbacken.

Kuhar je jednom prilikom odlučio napraviti male rezove krompira i onda nafilovao sirom i slaninom.

Onda su nafilovali slatki krompir i jabuke – a zatim odlučili isto uraditi i sa pilećim prsima.

Ispostavilo se da se gostima jako svidjelo njihovo jelo, a onda su odlučili i objaviti recept.

Naime, prvo trebate isjeći komad pilećih prsa kao što je na video snimku prikazano (možete ga pogledati u prilogu ispod), a potom posolite piletinu i po želji pobiberite.

Nafilovanu piletinu potom na pek papir stavite i na 20-25 minuta ubacite u rernu da se na 200 stepeni peče. Po želji, možete na vrhu posuti piletinu bilo kojim sirom koji kod kuće imate – nećete pogriješiti ukoliko izaberete mozzarellu ili sir cheddar.

POPULARNO:  BOSANSKA SIRNICA

Najbolje bi bilo da pospete sir po vrhu u posljednjih 5-10 minuta pečenja, kako bi se istopio, a piletina će poprimiti zlatnu boju i biti savršenog ukusa! Možete kao prilog poslužiti slatki krompir ili prženi krompir.

Ni sa povrćem i rižom nećete pogriješiti. Uživajte u jelu – i prijatno! Ukoliko su vam neki koraci pripreme ostali nejasni, možete cijeli postupak pogledati na video snimku u prilogu ispod.

Jeste li kad probali na ovaj način piletinu?

Izvor: mojamalakuhinjica.com