OVO PIĆE JE GORE OD OTROVA: Redovno ga pijete, a ne znate koliko je štetno za vaš organizam

Vjerovatno se i vama dogodilo barem jednom da ste bili toliko premoreni i neispavani da ste posegnuli za nekim energetskim pićem jer drugačije jednostavno niste mogli izdržati radni dan. Poslije samo dvije sedmice, tijelo se privikava na redovnu konzumaciju kofeina i smanjuje se djelovanje pića.

Posljedica su: nesanica, debljanje, nervoza i emocionalna preosjetljivost, ubrzan puls te visok tlak.

 Evo što se tačno događa u tijelu nakon što popijete samo jednu limenku, piše “Novi

Prvih deset minuta – kofein potiče cirkulaciju te povećava tlak i broj otkucaja srca.

Nakon pola sata – prestaje apsorbiranje kofeina, nestaje pospanost uslijed visokog tlaka i naleta šećera.

Nakon sat vremena – smanjuje se energizirajući učinak i već opet osjećate umor. Piće počinje uklanjati korisne elemente iz tijela.
Nakon šest sati – razine kofeina pale su za 50 posto

Nakon 12 sati – sav je kofein ispario. Koliko je tačno vremena potrebno da do toga dođe, ovisi o vašoj fizičkoj aktivnosti i životnoj dobi.

POPULARNO:  NAUČNICI TVRDE: PIZZA JE ZDRAVIJI DORUČAK OD PAHULJICA!

Nakon 24 sata – redovita konzumacija energetskih pića uzrokuje glavobolje, iritabilnost i probavne smetnje. Nemate nimalo energije.

Nakon dvije sedmice – tijelo se privikava na redovito doziranje kofeinom i smanjuje se djelovanje pića. Mogući su problemi i nesanica, debljanje (zbog šećera), nervoza i emocionalna preosjetljivost, ubrzan puls te visok tlak.

Zaključak – najbolji je izvor energije zdrav životni stil. Dovoljno spavajte, bavite se sportom i jedite kvalitetno. Ako ste prečesto umorni, savjetujte se s liječnikom, piše Bright Side.