OVO SIGURNO NISTE ZNALI: CRVENA PAPRIKA ŠTITI KOŽU OD BORA, LEČI AKNE I ODRŽAVA MLADOLIKOST!

Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C, koji je važan za proizvodnju kolagena, glavnog proteina potrebnog za održavanje krvnih sudova, kože, kostiju i organa.

Crvena paprika mnogima je omiljen začin za pripremu jela, te se nalazi u gotovo svakoj kuhinji.

Osim što će jelu dato bogatiji ukus, dobro je znati da 100 grama sveže crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljenoohidrata, 0,99 grama belančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana, a sadrži i vitamine A, C i B6.

Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezijuma, piše Alternativa za Vas.

Crvena paprika sadrži i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida zbog čega se svrstava u grupu supernamirnica.

U jednoj studiji praćena je grupa muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno zelene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su pojačano konzumirali zelene paprike i brokoli bila manja pojava ove bolesti.

POPULARNO:  Zdravstveni problemi koje banane rješavaju

Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstvakoja bi mogla da pomognu i u prevenciji raka grla i želuca.

Vitamini, gvožđe i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se paprika preporučuje osobama svetle puti i svima koji imaju problem s hiperpigmentacijom kože.

Osim toga, paprika na prirodan način deluje u zaštiti kože od bora, oštećenja i starosti, zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima.

Zbog antibakterijskog delovanja, korisna je i u spoljnoj primeni, u obliku maski za kožu kojima se mogu tretirati i akne.

Maska za lice 

  • Za sjajnu i zdraviju kožu, možete napraviti masku od sveže ili sušene paprike, pomešane s jednom kašikom meda.
  • Nanesite je na lice i dekolte, te ostavite 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom.

Izvor: stil.kurir.rs