OVO SU NAJČEŠĆE ZAMKE U BRAKU; OTKRIVAMO KAKO IH PREBRODITI!

Brak i partnerski odnos nije uvijek ravna cesta nego je pun uspona, padova i slijepih ulica. Iako vam se možda u nekom životnom periodu činilo kako znate tačno kako biste u određenim situacijama reagovali – kada do konkretnih problema dođe, vidite da je reakcija sasvim drugačija.
Saznajte kojih pet kamena spoticanja vaš brak može doživjeti i saznajte s koje strane biste ga mogli pogledati da izvučete ono najbolje za svoj odnos.

1. Djeca
Nakon što postanu roditelji, parovi se često udalje i zbog brojnih obaveza oko djeteta zaborave na međusobne potrebe. Važno je imati na umu kako je period nakon poroda važan za vaš brak ili vezu te da treba s jednakom pažnjom i ljubavlju pristupati svom partneru i ne zanemariti njegove potrebe.
Zato je važno razgovarati s partnerom i dati mu do znanja što vi očekujete od njega, ali i obrnuto – pitati ga šta on očekuje od vas.

2. Prevara
Neki su više, neki manje skloni oprostiti nevjeru svoga partnera, međutim ukoliko do nje dođe – razgovor je prvi korak koji može doprinijeti rješenju problema. Jeste li i na koji način doprinjeli udaljavanju koje je dovelo do toga, jeste li bili odsutni ili niste imali razumijevanja za potrebe svoga partnera?
Prevara vas može rastaviti, ali i ojačati vezu te vas potaknuti da uložite više enrgije i pokažete ljubav koja je cijelo vrijeme tu no možda ste je počeli uzimati zdravo za gotovo.

POPULARNO:  7 PRIRODNIH LEKOVA ZA REGULISANJE NISKOG KRVNOG PRITISKA

3. Bolest
Bolest bračnog partnera je pomisao koje se svi pribojavaju, a ipak nije toliko rijetka da ne biste nikada o njoj razmišljali. U bolesti možete vidjeti na koliko žrtve i predanosti je vaš partner spreman te na koliko ste žrtve i vi sami spremni.
Kako u zdravlju, tako i u bolesti – vaš bračni partner je i vaš životni partner s kojim biste trebali moći dijeliti svako breme ovoga svijeta, pa tako i bolest ili nesreću.

4. Briga za bolesnog roditelja
Psiholozi kažu kako briga za bolesnog roditelja značajno mijenja i utječe na dinamiku odnosa. Bilo da se o bolesnom roditelju brinete u svom domu ili u bolnici – u partneru to budi određene emocije.
To je situacija koja vas može zbližiti ili udaljiti. Važno je partnera ne ostavljati po strani nego i dalje posvećivati pažnju zajedničkim aktivnostima i interesima.

5. Gubitak posla i financijske poteškoće
Gubitak i potraga za novim poslom mogu biti izvor velikih problema i trzavica. Možda ćete doći u napast i upirati prstom u svog partnera ali pokušajte se suzdržati i napravite konkretan plan kojeg ćete se oboje držati.
Suzdržite se od komentara kojima ćete demoralizirati i demotivirati partnera kojemu je ionako teško. Budite uz njega i imajte na umu kako zajedno možete – sve.

(health.com/D.K./aura.ba)