Ovo su najčešći uzroci steriliteta kod žena

Prema svjetskom udruženju liječnika, sterilitet kod žena se definira kao izostanak trudnoće više od jedne godine (ukoliko se pokušava zatrudnjeti).

Prema svjetskom udruženju liječnika, sterilitet kod žena se definira kao izostanak trudnoće više od jedne godine (ukoliko se pokušava zatrudnjeti). U tom slučaju treba posumnjati na neplodnost i otići k liječniku obaviti potrebne pretrage.

Prema nekim procjenama, kod parova koji ne mogu imati djecu, uzrok u 50% slučajeva leži u ženama.

Najčešći uzroci mogu biti izostanak ovulacije, tehnika seksualnog čina, oboljenja i anomalije maternice, urođene anomalije vagine, zapušteni jajovodi, abortusi, te godine starosti.

Svaka infekcija jajovoda može utjecati na kretanje jajne stanice. Oboljenja kao npr. fibromiomi, uzrokuju neplodnost, a mogu se otkloniti kirurškim putem. Urođene anomalije se ne mogu liječiti, no šanse za potomstvo nisu 0, već postoje. Znanost još uvijek nema odgovor.

POPULARNO:  SUŠITE VEŠ NA RADIJATORU? EVO ZAŠTO JE TO JEDNA OD NAJOPASNIJIH STVARI KOJE RADITE U KUĆI!

Zanimljivo je da i tehnike seksa mogu utjecati na neplodnost, odnosno nemogućnost dobivanja potomaka. Ponekad se događa da izlučevine grlića maternice ubijaju spermatozoide čak i kada je spolni odnos uspješan.