OVO SU NAMIRNICE KOJE POVEĆAVAJU NIVO TESTOSTERONA U VAŠEM TIJELU

Hormoni igraju veliku ulogu u našem organizmu, a testosteron (muški hormon) najbitniji je od svih jer regulira naše tjelesne procese.

Testosteron je odgovoran za izgradnju vaših mišića, kao i za vaš seksualni nagon, međutim, vremenom nivo testosterona u vašem tijelu počinje opadati. Kada ste u svojim 20-im godinama, vaš testosteron je na vrhuncu, međutim, kada napunite 30 godina, svake sljedeće godine nivo testosterona opada za 1.6%, a to može biti veliki problem.

To je najčešći razlog zbog kojeg muškarci pate od impotencije i gubitka seksualne želje. Također, s manjkom testosterona se ne možete baviti fizičkim aktivnostima u onolikoj mjeri kao kada ste bili mladi. Zbog toga je ovaj hormon nevjerovatno važan. Iako njegovo smanjivanje ne možemo zaustaviti, možemo pomoći našem tijelu da ga ponovo regenerira i stvori, a u tome nam može pomoći i svakodnevna ishrana.

Zbog toga vam predstavljamo pet namirnica koje će vam pomoći da povećate nivo testosterona.

1. Žumance

Jaja su sama po sebi zdrava i sadrže veliki broj proteina, ali ako samo želite da se fokusirate na povećanje testosterona, onda su žumanca pun pogodak. Pošto se u njemu nalazi velika količina vitamina D3 koji poboljšava lučenje testosterona, poslije samo godinu dana, vaš testosteron u tijelu će se povećati za 400%.

2. Zeleno povrće

Povrće, kao što je zelena salata, kupus, špinat, blitva prepuno je vitaminima i hranljivim supstancama. Ipak, veoma bitno jedinjenje u ovom slučaju je indol 3-karbinol koji dovodi do povećanja testosterona u organizmu, prenosi Avaz.

3. Školjke

Školjke su nevjerovatno pune proteinima i samo jedna mala porcija može da sadrži gotovo 18 grama proteina. Sigurno ste čuli da su školjke odličan afrodizijak, a to je iz razloga što podižu nivo testosterona u vašem tijelu i pospješuju potenciju.

4. Bijeli luk

Za njega često kažu da je prirodni antibiotik jer je nevjerovatno zdrav i odličan je u borbi protiv mnogih bakterija i virusa. Bijeli luk sadrži dialil-disulfid koji povećava lučenje testosterona.

5. Pečurke

Ako želite da budete rezervoar testosterona, jedite pečurke. One su neizbježni dio tanjira svih bodibildera jer su odlična zamjena za meso, veoma su zdrave i naravno, povećavaju nivo testosterona. One u sebi sadrže enzime koje sprečavaju da se testosteron gubi i koji pospješuju njegovo dodatno lučenje.

(Hayat/Foto:Ilustracija)