Ovo su znakovi da vaše dijete ima problema sa sluhom

Kako mogu znati ima li moje dijete upalu uha?

 

Upala srednjeg uha ili otitis media je najčešća upala koja se uglavnom povezuje s nakupljanjem tekućine u srednjem uhu, a tekućina može ili ne mora biti inficirana. Ozbiljnost, trajanje i učestalost upale mogu varirati. Nekad se može raditi o kratkotrajnoj upali, bez inficirane tekućine i bilo kakve boli. S druge strane, postoje i opetovane upale, gdje je u uhu prisutna gusta tekućina te postoji opasnost od trajnog gubitka sluha. Kratkotrajan gubitak sluha događa se skoro uvijek kod svih tipova upale uha.

Čak i kad nema boli ili povišene temperature, postoje neki znakovi koji upućuju na upalu uha: pojačavanje zvuka televizije ili radija glasnije od uobičajenog

nerazumijevanje uputa

tromost

neobjašnjiva razdražljivost

povlačenje, trljanje ili grebanje ušiju.

Dijete se udarilo u uho, kako mogu znati je li došlo do oštećenja?

Udarac, porezotine, ogrebotine, opekline, strani predmeti u uhu, propuh ili buka mogu itekako uticati na sluh vašeg djeteta. Čak i kad se čini da je sve u redu, postoje neki znakovi koji upućuju na oštećenje:
problemi kod slušanja, ako je prisutna pozadinska buka teško čuje visoke tonove čuje samo određene zvukove čuje zvonjavu u ušima ili druge čudne zvukove poput zujanja
pojačava zvuk televizora
u školi mu je teško skoncentrirati se
žali se da su mu uši ”pune”
ima problema s govorom
glasno priča
ne reagira na glasne zvukove i zvuk normalnog govora
odgovori su mu neprikladni

POPULARNO:  Šta raditi kada beba dobije temperaturu?

Kako mogu prepoznati oštećenje sluha kod moje bebe?

Kongenitalno oštećenje sluha implicira da je došlo do gubitka sluha pri rođenju. Ono može uključivati nasljedni gubitak sluha ili gubitak sluha uzrokovan nekim faktorima u periodu trudnoće ili pri rođenju.

Iako je većina novorođenčadi rođena sa normalnim sluhom, postoje slučajevi kada to nije tako. Prema američkim podacima svako drugo ili treće dijete na njih 1000 rođeno je s gubitkom sluha, što ga čini najčešćim defektom pri rođenju. Upravo zato što se djeca oslanjaju na sluh od samog početka njihovog života, vrlo je važno detektirati probleme na vrijeme. U suprotnom, razvoj njihovog govora bit će usporen, čitanje će biti otežano te će također razviti problem u komunikaciji s drugima. Simptomi koji upućuju na oštećenje sluha kod bebe:
vaša beba se uznemiri kad čuje glasan zvuk
od 2. mjeseca ne reagira na vaš glas
od 4. ili 5. mjeseca pogledom će reagirati na glasan zvuk
od 6. mjeseca počinje oponašati zvukove
od 9. mjeseca počet će se okretati prema blažem zvuku
u dobi od jedne godine života beba odgovara na glazbu i govori “ma-ma” i “ta-ta”

Pročitajte više na: https://klokanica.24sata.hr