Grah je zdraviji od svake šnicle!

Ukoliko vam kasni plata, pa nemate para za meso, nabavite kilo pasulja. Ne samo da je jeftiniji, već je i sto puta zdraviji. A evo i najnovijih dokaza koji to potvrđuju

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Food Science”, ističu da je pasulj najbolja zamena za crveno meso, jer predstavlja odličan izvor proteina i podstiče brže stvaranje osećaja sitosti.

U istraživanju je učestvovalo 28 osoba.

Učesnike su podelili u dve grupe. Jedna grupa je za ručak jela crveno meso, a druga pasulj.

Oba ručka su imala podjednak udeo kalorija i masti. Međutim, ručak od crvenog mesa u sebi sadrži 26 grama proteina i 3 grama vlakana, dok ručak od pasulja ima svega 17 grama proteina, ali čak 12 grama vlakana.

Učesnici su tri sata nakon jela popunjavali upitnik o tome koliko su siti. Kako su rekli, ispitanici obe grupe isto su se najeli, iz čega se može zaključiti da je pasulj jednako zasitan kao i crveno meso, a telu osigurava zadovoljavajuću količinu proteina.

POPULARNO:  SEDAM PRAVILA U ODABIRU RUŽA ZA USNE

Proteini su važni za održavanje zdravlja kostiju i mišića.

Oni učestvuju u jačanju imunog sistema i pomažu u prevenciji hroničnog umora. Prestankom konzumiranja crvenog mesa nećete telu naškoditi ni na koji način, ako ćete povećati unos pasulja.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da tri porcije pasulja nedeljno mogu da pomognu u prevenciji hroničnih bolesti, kao što su gojaznost, različite vrste raka, dijabetes i srčane bolesti.

Ipak, pasulj ne sadrži esencijalne masne kiseline, zbog čega je važno da se pre prestanka konzumiranja crvenog mesa posavetujete sa lekarom ili nutricionistom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs