Pet novih modela borosana sad dolaze u vedrijim bojama

 

 

Kada je 1968. godine u pogonima vukovarske tvrtke Borovo počela proizvodnja ženske radne obuće borosana, namijenjene ženama koje su tijekom radnog vremena pretežito na nogama, nitko nije ni sanjao da je stvorena obuća koja će vrlo brzo postati prepoznatljiva u cijeloj bivšoj državi i koja će se proizvoditi i 50 godina kasnije.

U povodu te velike obljetnice u Borovu su napravili novih pet modela borosana koje će se pojaviti na tržištu. BEZVREMENSKI KLASICI Omiljena ljetna obuća koju možete nositi i na plažu i po gradu Anatomska obuća –

Postoji ona obična obuća i obuća s dušom koja ima neku svoju priču.

Upravo je borosana takva vrsta obuće. Njeni novi modeli nisu promijenili oblik i dizajn, nego smo samo uveli nove i vedrije boje kao i kvalitetnije materijale. Samo su boje i print nove kolekcije drugačiji – kaže voditeljica odjela marketinga u Borovu Marija Rušnov.

Tako su i novi modeli borosane stvoreni za žene koje su tijekom radnog vremena dugo na nogama. Misli se tu prije svega na radnice u proizvodnji, po hotelima, ljekarnama, trgovkinje, spremačice…

Radi se o anatomskoj obući, visina potpetice i dalje je 4 centimetra što se, kako nam je rečeno, smatra idealnom visinom. Koriste i uložne tabanice od modernih materijala pa su nove borosane udobnije za hodanje.

Organizatorica proizvodnje u Borovu Jasna Pejić kaže kako za proizvodnju para borosana trebaju oko 90 minuta pri čemu svaka od njih prođe kroz ruke 30 djelatnica ove vukovarske tvrtke. Foto: Branimir Bradarić – Radi se o obući koja u našem gumeno-platnenom programu ima najviše dijelova, njih 30. U odnosu na one stare, nove borosane dodatno su unaprijeđene i poboljšane. Koriste se isključivo prirodni materijali i rade se ručno u našem pogonu.

POPULARNO:  OVO ŽIVOTNO DOBA JE NAJTEŽE ZA JEDNU ŽENU: DA LI SE SLAŽETE?

Dnevno proizvedemo 250 pari – kaže Pejić. ZA DOBRA STARA VREMENA Startasice i borosane – doslovni povratak u modne osamdesete I dalje tražene Radnice u pogonu kažu da je rad na njima zahtjevan, ali i da se sve nauči, pa tako i radne operacije koje se trebaju obaviti. Prema podacima iz Borova, prve godine dnevna proizvodnja borosana u Borovu iznosila je 1200 pari.

Te prve godine proizvedeno je 200.000 pari ove ženske radne obuće. Vijest o anatomskoj ženskoj radnoj obući bivšom državom širila se veoma brzo pa je već 70-ih godina godišnja proizvodnja narasla na 500.000 pari.

Prodavale su se širom bivše države te postale jedan od prepoznatljivih proizvoda Borova. – Interesantno je kako proizvodnja borosana nikada, pa ni u vrijeme rata, nije prekidana. U vrijeme okupacije

Podunavlja proizvodili smo ih u našem pogonu u Donjem Miholjcu. I danas imamo brojne upite za njih i iz Hrvatske i iz Srbije i BiH, ali i dijaspore gdje je dosta naših ljudi koji se i danas sjećaju borosana – kaže Rušnov.

www.vecernji.hr