Pet razloga zašto je dobro jesti pečurke

Button mushrooms and fresh herbs over black slate. Overhead view food background.

Leti niko ne voli da provodi mnogo vremena u kuhinji. Posežemo za jelima koja su gotova za nekoliko minuta, ali nešto je teže paziti i na to da ujedno budu i dobra za naš organizam. Pečurke su jedna od namirnica koja ujedinjuju i brzu pripremu i mnogo prednosti za zdravlje našeg organizma.

Bilo da se nalaze u omletima, supama, kao dodatak testenini ili brzinski pečene na žaru, pečurke su često deo naših jelovnika, i to neovisno o sezoni. Ali osim što su lako dostupne i brzo se pripremaju, njihova redovna konzumacija može značajno pridoneti zdravlju čitavog organizma. Obiluju mineralima poput selena, kalijuma, gvožđa, bakra i fosfora, a sve su to esencijalne stvari koje se ne nalaze često u namirnicama koje nisu životinjskog porekla.

1. Čuvaju zdravlje mozga

Pečurke, između ostalog, sadrže antioksidanse kao što su ergotionein i glutation, a prema istraživanju naučnika oni pomažu u prevenciji Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Zato predlažu da se jede barem pet komada pečuraka dnevno, počevši od mladosti, kako bi se smanjio rizik od kasnijih neuroloških oštećenja.

POPULARNO:  Punjene paprike pečene u rerni

2. Održavaju mladolik izgled

Već ranije spomenuti antioksidansi ergotionein i glutation imaju svoju funkciju i u očuvanju spoljašnjeg izgleda. Naime, kada su oni kombinovani u nekoj namirnici, pojačava se njihovo dejstvo pa štite organizam ne samo od bolesti nego i od uticaja psihološkog stresa, koji nepovratno utiče na naš izgled odnosno na stvaranje bora. Zato ako uvrstite pečurke na jelovnik to može biti jeftiniji način očuvanja mladolikog izgleda.

3. Osnažuju kosti

Naiđete li u radnji na pakovanje pečuraka na kojem stoji oznaka UVB, bez imalo razmišljanja stavite ih u svoju korpu. Zašto? Oznaka UVB ukazuje na to da su pečurke tokom svog rasta bile izložene sunčevoj svetlosti, što nije uvek slučaj, pa su time spoj nazvan ergosterol pretvorile u vitamin D, koji je neophodan ne samo za našu kožu nego i za zdravlje kostiju.

https://nasakuhinja.org/