Pet trikova koji će vam pomoći da se naspavate tokom pakleno vrelih noći

Topli talas stigao je u Srbiju, a prema prognozama meteorologa visoke temperature zadržaće se i narednih dana, ali i noći.

Tokom tropskih noći teže nam je da zaspimo, pa se ujutru budimo mrzovoljni i neraspoloženi.

Istraživanja su pokazala da kvalitetan san tokom letnjih meseci ne garantuje kupovina novog kreveta, niti podrazumeva da imate klimu u spavaćoj sobi. Zato vam donosimo nekoliko bitnih stvari o kojima treba da vodite računa ukoliko želite da se već noćas naspavate.

Predstavljamo vam pet jednostavnih trikova uz pomoć kojih ćete lakše zaspati i nećete se buditi tokom letnjih noći.

1. Stavite led ispred ventilatora

Foto: Pixabay

Ako koristite ventilator, možete ispred uključenog ventilatora da stavite bocu sa zamrznutom vodom ili posudu napunjenu ledom. Kako se led bude topio, ventilator će sitne kapljice razduvati po spavaćoj sobi i na ovaj način ćete dobiti osvežavajući povetarac. Pripazite da vazduh ne struji direktno u vas, već okrenite ventilator prema prozoru i uživajte u hladnijoj spavaćoj sobi.

2. Pokvasite kosu

Foto: Pixabay

Sigurno su vam bake govorile da ne idete mokre kose u krevet, ali ako malo pokvasite kosu biće vam mnogo lakše da zaspite, jer će vas voda rashlađivati. Ova metoda je strogo zabranjena zimi, dok tokom vrelih letnjih meseci može da vam bude i te kako od pomoći.

POPULARNO:  SPOJ KAFE, MASKARPONEA I KEKSA: FANTASTIČNI TIRAMISU

3. Rashladite posteljinu u frižideru

Možda mislite da je ova ideja luda. Možda i jeste, ali je vrlo korisna! Zamotajte posteljinu i stavite je u plastičnu vrećicu, a zatim ubacite je u frižider nekoliko sati pre spavanja. Bili pamučni ili ne, vaši čaršavi će biti prijatniji, a vi ćete zaborvite na besane noći.

4. Ugasite svetlo

Plašite se mraka, pa držite upaljeno svetlo dok spavate? Prestanite to da radite, jer sijalice i drugi uređaji stvaraju dodatnu toplotu. Zbog toga ugasite svetlo i izvucite uređaje iz utičnice pre spavanja.

5. Pripremite flašu vode

Foto: Pixabay

Napunite flašu hladnom vodom i stavite u frižider. Pred spavanje, uzmite rashlađenu flašu i stavite pored sebe, pa se prekrijte tankim čaršavom. Tokom noći pomoći će vam da se malo rashladite.