Pfizerova treća doza znatno povećava zaštitu kod starijih od 60

Treća, booster doza Pfizer/BioNTechove vakcine protiv koronavirusa znatno povećava zaštitni efekt kod osoba starijih od 60 godina, pokazalo je novo istraživanje izraelskih naučnika.

Među starijim osobama koje su primile dvije doze vakcine, 10 puta češće se razvila infekcija, a 20 puta više vakcinisanih dvjema dozama oboljelo je od težeg oblika infekcije u odnosu na one koji su primili i treću, booster dozu, objavili su izraelski naučnici u New England Journal of Medicine.

Svi vakcinisani dvjema dozama vakcina protiv koronaviursa u Izraelu sada imaju mogućnost dobiti i treću dozu najranije pet mjeseci nakon što su primili drugu dozu.

Naime, uprkos visokoj procijepljenosti ta se država trenutno bori protiv trećeg vala koronavirusa.

Izraelski istraživači pretpostavljaju da je to zbog puno zaraznije delta varijante koronavirusa i pada nivoa zaštite kojeg vakcina pruža šest mjeseci nakon primanja druge doze. Prema mišljenju naučnika efikasnost vakcine pala je na 50 posto.

Carsten Watzl, glavni sekretar Njemačkog društva za imunologiju za dpa je rekao da se otprije zna kako je nivo antitijela oko 10 puta veći nakon treće doze vakcine nego nakon samo dvije.

POPULARNO:  Kada i kako saditi luk od repa u proljeće

No studija istovremeno upućuje na to da je zaštitni efekt dvije doze ipak puno veći nego u slučaju ako se pojedinac nije uopće vakcinisao protiv koronavirusa.

Watzl je istakao da u sklopu studije naučnici nisu proučavali mogućnost pojave nuspojava. No, zasad iz Izraela nema izvještaja o tome da treća doza rezultira značajnijim nuspojavama u odnosu na drugu.

Istovremeno, Watzl ističe da ne preporučuje booster dozu za mlađe osobe, već za sve starije od 80 godina i za one starije od 60 godina koje već boluju od nekih hroničnih bolesti.

I u Njemačkoj se u nekim slučajevima osobama starijim od 80 godina i osobama s imunodeficijencijom, stanjem ljudskog organizma u kojem je imunološki sistem oslabljen, već nudi i treća booster doza vakcine protiv koronavirusa.

https://ba.n1info.com/