Pomažu li stvarno topli napici bolje na ovoj vrućini?

Urbani mit ili znanstvena činjenica: topli napici pomažu da se lakše podnesu vrućine. Znanstvenici stvarno tvrde da je znojenje najbolji način rashlađivanja.

Ako se ubrajate među milijune onih koji na vrući dan radije posegnu za čašom rashlađenog soka nego za šalicom toplog čaja, razmislite još jednom: znanstvenici kažu da će vas topli napitak rashladiti bolje od bilo kakvog ledeno hladnog pića.
Zbog čega?
Stručnjak za neurologiju profesor Peter McNaughton sa Sveučilišta u Cambridgeu kaže da će konzumacija napitaka kao što su topli čaj ili voda povisiti unutarnju tjelesnu temperaturu, što pak uzrokuje pojačano znojenje. Živci u našim ustima i u gornjem dijelu probavnog trakta reagiraju na toplinu napitka stimulirajući mozak na pojačanu proizvodnju znoja. A kako se znoj isparava s površine kože, tako on djelotvorno rashlađuje ljudsko tijelo.

“Znojernje će započeti ili se pojačati, ako je osoba već vruća”, objašnjava dr. Christopher Gordon sa Sveučilišta u Sydeyu čija je specijalonst termoregulacija kod ljudi. “Iako je ljudima često vruće kad piju tople napitke, čim se počnu znojiti, bit će im bolje jer će se rashladiti”, kaže on.
Znojne žlijezde su raspoređene po površini kože. Gušće su u područjima glave i ruku i donjeg dijela nogu. Znojenje je izuzetno važno za funkcioniranje našeg tijela. “Kad se u vrućim uvjetima ne bismo znojili, naša bi se unutarnja temperatura povisila, a potrebno je samo nekoliko stupnjeva više i već dolazi do oštećenja mozga ili smrti”, objašnjava profesor Peter McNaughton.
Šalica finog čaja i čili papričica
I tako, kada vam je vruće i dosta vam je svega, umjesto da posegnete za ledeno hladnim gaziranim pićem ili umjetno zaslađenim voćnim sokom, McNaughton savjetuje šalicu finog toplog čaja, jer on nema drugih učinaka”, za razliku od velikih doza kofeina.

POPULARNO:  KAKO DA SE OSLOBODITE TUGE I ŽALOSTI

“Jedite jako začinjena jela, ljute paprike na primjer, jer aktivni sastojak u njima, kapsaicin, djeluje na iste receptore u vašim ustima ili u gornjem dijelu probavnog trakta, koji reagiraju na vrućinu i uzrokuju znojenje”, objašnjava Peter McNaugton.
Stoga ne čudi što ljudi koji žive u vrućim klimatskim uvjetima, u Aziji, Indiji ili Južnoj Americi više jedu začinjenu od “osvježavajuće” hrane poput lubenica ili raznih ledeneih proizvoda.
“Hladni napici rashlađuju samo trenutačno”, kaže Mcnaughton, “jer je volumen hladnog napitka relativno mali u usporedbi s ljudskim tijelom, pa se učinak rashlađivanja brzo rasprši.” “A postoji ograničenje koliko čovjek može popiti tekućine jer bi to inače prenapregnulo brubrege. Tako da ni u kom slučaju ne treba piti previše”, upozorava on.

DW