PORODIČNI ODNOSI: KAKO DA MAME I BAKE IMAJU DOBRU SARADNJU

Vredi potruditi se i poboljšati svoj odnos sa roditeljima, jer je zaista uživanje dopustiti im da učestvuju u podizanju vašeg deteta.

 

Odnos između majke i ćerke, kada i ćerka postane majka, nekada se menja na bolje, a nekada se dešava obrnuto. Ponekad je to period nesuglasica, jer vaša mama ima svoje ideje o podizanju dece, a vi imate svoje, a one se nekad prilično razlikuju. Često se dešava da mama ponudi savet, a vi odlučite da ga ne prihvatite. Tada se ona može uvrediti i odbiti da prihvati vaše mišljenje o mnogim aspektima dečje nege.

U moje vreme
Kada dobiju bebu, mlade majke počinju da preispituju svoja iskustva iz detinjstva. Neke će reći: “Mislim da je moja mama baš tako trebalo da se ponaša”. Ali, uglavnom je obrnuto.

Mnogi mladi parovi danas žele da se potpuno bave svojom decom i ne pristaju na pomoć baka i deka. Iako će nakon porođaja većini majki biti lakše ukoliko im pomogne i neko stariji (ponajviše mamina mama), mnoge od njih bi radije želele da ta pomoć bude u nekom kućnom poslu, a ne oko bebe. Posebno ako baka spada u onu kategoriju koja neprestano govori: “U moje vreme radilo se to i to”.

Šta možete?

Povedite je sa sobom kada budete vodili bebu na kontrolni pregled kod pedijatra i dopustite da joj on objasni koliko su se saveti promenili.

Drugačiji saveti
Moderne ideje o ishrani i njenom režimu su često potpuno suprotne u odnosu na one koje su savetovali vašoj majci kada je odgajala vas, a novi proizvodi, kao što su sedišta za kola, ili sterilizatori mogu potpuno da je zbune.

POPULARNO:  LIJEK ZA UMORNE OČI? SPAS SE KRIJE U KUHINJI!

Šta možete?

Pažljivo joj objasnite šta treba da radi i kako da koristi aparate sa kojima se sada prvi put susreće.

Pravo na uživanje
Učestvovanje u podizanju deteta z abake i deke je fantastično iskustvo, jer mogu da uživaju u svojim unucima i pomognu vam da sa sebe skinete veliki deo tereta.

Starije generacije još uvek imaju mnogo toga da ponude. Društvo se možda drastično promenilo, ali su potrebe male dece i dalje iste. Bake i deke žive duže, u dobroj su formi i mnogo aktivniji nego što je to bilo ranije. A imaju i dovoljno vremena da se opušteno druže sa decom.

Kurs za bake i deke
U svetu postoje kursevi za bake i deke na kojima se oni upoznaju sa novim aspektima dečje nege. Ono što neki od njih često ne shvataju je koliko su se saveti promenili, naročito oni u vezi sa ishranom. Starinska šema ishrane na četiri sata je prevaziđena, kao i savet o dojenju bebe deset minuta na svakoj strani, ili o dodavanju šećera i žitarica u flašicu. Bake i deke, takođe, treba da znaju kako se beba stavlja da spava, i da na raspolaganju imaju neke nove stvari i opremu sa kojom oni nisu upoznati.

Osnovni cilj kursa je pokušaj da se svede na minimum opasnost od davanja oprečnih saveta novim mamama.

yumama