PREPOZNAJTE ČETIRI SIMPTOMA RAKA DOJKE

Uprkos naprednim metodama liječenja, rak dojke  je i dalje najčešći pojedinačni uzrok smrti kod žena u dobi od 35. do  69. godine. Ovi podaci upućuju na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Osim kvržice koja može da bude prvi vidljivi simptom, potrebno je da obratite pažnju i na ove promjene:

 

1. Promjena u teksturi dojke

– Tvrđi komad kože koji se čini debljim nego što bi trebalo da bude ili bradavice iz kojih izlazi iscjedak mogu biti simptom raka dojke – kaže dr. Joseph Weber, onkolog. Nekad se kod raka dojke dogodi da se kanali u unutrašnjosti dojke blokiraju što dovodi do promjena na koži pa dojka može izgledati kao narandžina kora.

2. Bradavice mijenjaju oblik

Rak dojke može uzrokovati promjene na bradavicama tako da se one uvlače unutra ili su izbočene. To se obično događa zbog tkiva koje raste unutar dojke što uzrokuje promjene u izgledu dojke i bradavice.

POPULARNO:  NEVJEROVATNE KORISTI LIMUNA: Ovi recepti će preporoditi vaš organizam!

3. Iscjedak iz bradavica

Još jedna abnormalnost koja prati rak dojke je pojava iscjetka iz bradavica koji nije mlijeko. Ova pojava često nije posljedica raka dojke, ali ako ste primijetili da se iscjedak pojavi bez da ste dotakli dojku, važno je odmah posjetiti ljekara.

4. Otok i crvenilo

Uz upalni rak dojke se javljaju i prvi simptomi koje možete prepoznati po crvenoj koži  i natečenosti.

 

azra.ba