PRIJETI VAM BOLEST: Otkriven još jedan razlog zašto ne smijete kopati nos

Očajni roditelji čija djeca ignoriraju molbe da prestanu kopati nos možda su konačno pronašli argument kojim će suzbiti tu naviku – moguć razvoj upale pluća

Pneumokok, uzročnik bakterijske upale pluća, infekcije plućnoga tkiva koja može biti smrtonosna ako se ne liječi, prenosi se zrakom, odnosno kapljično, često kašljem i kihanjem zaraženih pojedinaca.

Britanski znanstvenici sada tvrde kako su prvi put dokazali da se ta bakterijska bolest može prenijeti i rukama.

U studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Respiratory skupini odraslih volontera pneumokok je rastrljan po dlanovima. Potom su dobili neugodnu zadaću da ponavljaju nekoliko najčešćih radnji, a riječ je o svakodnevnom dodirivanju, trljanju ili kopanju nosa.

“Ova studija je pokazala da se bakterija može širiti i rukama, a čak i predmeti poput mobitela ili dječjih igračaka mogu pridonijeti njezinu širenju”, izjavila je Victoria Connor, znanstvenica zaposlena u liverpulskoj sveučilišnoj bolnici Royal Hospital, piše AFP.

POPULARNO:  SVI ROĐENI IZMEĐU 1950. I 1980, OBAVEZNO OVO PROČITAJTE!

Na globalnoj razini upala pluća svake godine usmrti oko 1,3 milijuna djece mlađe od pet godina.

Premda je istraživanje provedeno na odraslima, Connor navodi da su rezultati studije usmjereni prvenstveno prema roditeljima mlađe djece.

“Možda nije realno spriječiti djecu da kopaju nos ili trljaju područje nosa, no savjet roditeljima je – redovita i dobra higijena ruku te čišćenje i pranje igračaka i drugih površina mogli bi smanjiti širenje bakterije, kao i rizik od razvoja pneumokokne infekcije poput upale pluća”, kazala je Connor.

 

(Index)