Prirodni lijekovi protiv nesanice

Slijede korisni prirodni lijekovi protiv nesanice nakon kojih će sve biti lakše.

 

Savjeti za dobar san

Želite li postići dobru kvalitetu sna i pritom se odmoriti te skupiti dovoljno energije za novi radni dan, dobro je znati koje je najbolje vrijeme za spavanje. Jednom kada se otkrije način osluškivanja vlastitog tijela, svatko od nas će imati priliku prepoznati kada je došlo vrijeme za odmor. Bilo bi dobro da to bude i vrijeme kad ćete odlaziti u krevet.

Mozak noću i danju radi u razmacima od 90 minuta, s periodima jače mentalne aktivnosti koji se izmjenjuju s trenucima odmaranja, tokom kojih je koncentracija u laganom padu pa je lakše zaspati.

Da bi mogli zaspati bez pomoći lijekova koji bi naknadno mogli uzrokovati štetne posljedice za jetru, dobro je saznati koji su najbolji prirodni lijekovi protiv nesanice.

Hmelj

Image result for hmeljPostoji nekoliko načina kako se mogu iskoristiti sušeni cvjetovi hmelja. Pored toga što s njima možete napuniti svoj jastuk, od njih je moguće napraviti i ljekovitu smjesu. Potrebno je 8 g cvjetova preliti litrom vruće vode, procijediti i nakon toga popiti. Ljekovita otopina se isto tako može dodati u vodu u kojoj se kupate.

POPULARNO:  NEVJEROVATNO! PUDER ZA BEBE IMA MOĆI ZA KOJE NISTE MOGLI NI SANJATI – JEFTINO, A ČUDESNO!

Valerijana

Image result for valerijanaValerijana je lijek protiv nesanice o čijim je prednostima govorio i Hipokrat, koji je pacijentima savjetovao korijen valerijane kako bi riješili problem nekvalitetnog sna.

Magnolija

Kora stabla magnolije u mnogim se zemljama liječi kada se želi ublažiti nesanica kao i osjećaj tjeskobe. Magnolija je odličan prirodni lijek koji će pomoći popraviti kvalitetu sna zahvaljujući honokiolu i magnololu, supstancama koje pomažu smanjiti proizvodnju hormona stresa. Ekstrakt magnolije možete nabaviti u obliku kapsule u svim prodavnicama zdrave prehrane.

Lavanda

Related imageLavanda je još jedna biljka o čijoj se ljekovitosti priča već duže vrijeme. Još je u vrijeme starog Rima pomagala ublažiti brojna stresna stanja. Kako bi iskoristili njezine blagodati potrebno je zagrijati vodu te namakati dva cvijeta lavande. Smjesu potom procijedite i popijete prije spavanja.

Kvaliteta spavanja može biti povezana i s brojnim dijetama. Ako želite izgubiti nekoliko kilograma, potrebno je odlučiti se za dijete koje se oslanjaju na niskokaloričnim ugljikohidratima. Za razliku od njih proteinske dijete ne uzrokuju samo noćne more nego i loš san.

Autor: S.Š., Foto: Fotografiche/Shutterstock

http://www.savjetnica.com