Prirodni lijekovi za probavu: Tokom života čovjek svari 60 tona hrane!

Stres i nepravilna ishrana glavni su krivci za hronični zatvor, od kog najčešće pate žene. Promjena navika i izbalansirana ishrana jedino su rješenje na duže staze

Malo šta stvara nervozu kao hronični zatvor, a svaka druga odrasla osoba barem jednom u životu patila je od ovog problema, koji prerasta u epidemiju. Pored neuroloških, psihičkih i drugih zdravstvenih problema, uzrok za neugodnu nadutost i bol u stomaku su brz tempo života, stres, nedovoljno kretanje ili neželjena djejstva mnogih liekova.

Uz to, najčešći krivac za hronični zatvor je nepravilna ishrana, to jest brza hrana bez dovoljno balansiranih materija.

Tokom života čovjek u prosjeku svari nevjerovatnih 60 tona hrane, pa ne čudi što su u debelom crijevu mogući problemi. Ako su mišići zidova debelog crijeva slabo pokretljivi, pa se stolica tu predugo zadrži, ona postaje suviše tvrda.

U međuvremenu se nagon ka pražnjenju potiskuje, a odlazak u toalet odlaže i eto zatvora. Čak tri četvrtine onih koji pate od opstipacije su žene, a kod njih zatvor nerijetko nastaje paralelno sa urinarnim infekcijama. I trudnice su u rizičnoj kategoriji.

Mada se stolica sastoji samo od nesvarenih ostataka hrane, ćelija crijevnog epitela, bakterija, vazduha i vode, gastroenterolozi kažu da je veliku nuždu normalno imati od jedanput dnevno do tri puta nedjeljno. Sve manje od toga jeste znak za uzbunu.

Kako biste pokrenuli crijeva, morate se i vi pokrenuti. Redovno vozite bicikl, plivajte, vježbajte. Može vam pomoći i masaža: kružnim pokretima masirajte dio oko pupka u smjeru kretanja kazaljke na satu.

POPULARNO:  MARFIJEV ZAKON RODITELJSTVA JE GARANCIJA NERVNOG SLOMA

Vrlo je važno i da unosite namirnice bogate vlaknima, ali uz dosta tečnosti, najmanje dva i po litra dnevno. Gledajte i da svakog dana uzimate kašiku-dvije lanenog sjemena sa čašom vode.

Pomoći će vam i sredstva za pražnjenje crijeva kao i razni prirodni preparati. Važno je da ništa od toga ne koristite dugo u kontinuitetu jer može biti više štete nego koristi. Ukoliko se zatvor javi naglo i prate ga krv i sluz u stolici, hitno se javite ljekaru.

Olakšanje iz prirode

Šljive; i svježe i suhe – Šljive su pune vlakana i prirodnog šećera koji stolicu čini mekšom. Zato ujutru i uveče popijte po čašu soka od šljiva ili pojedite kompot od ovih suhih voćki.

Čaj od pelina – Dvije do tri kašičice pelina prelijte sa 200 ml ključale vode i držite poklopljeno 10 minuta. Pijte po kašiku prije jela, pomoći će sigurno.

Špinat s kiselim mlijekom – Struk listova špinata i 250 ml kiselog mlijeka sameljite u blenderu i pijte po čašu ujutru i uveče.

Maslinovo ulje – Izjutra na prazan stomak popijte kašičicu maslinovog ulja, kome za bolji ukus možete dodati malo limunovog soka. Ovaj agrum je odličan u borbi protiv opstipacije.

Kafa – Jaka domaća kafa pokrenuće sistem za varenje. Ne pijte više od dvije šoljice dnevno da ne biste izazvali kontraefekat.

Soda bikarbona – Dobra je i za zatvor i za druge stomačne probleme. Kašičicu sode bikarbone promiješajte u četvrt šolje tople vode i popijte.

 

aura.ba