Probudite lijena crijeva – Stvari koje možete poduzeti da bi imali dobru probavu

Ponekad se zastoj pražnjenja crijeva javi iznenada i naglo kad promijenimo uobičajene navike, kad se poremeti uobičajeni dnevni ritam ili

Ponekad se zastoj pražnjenja crijeva javi iznenada i naglo kad promijenimo uobičajene navike, kad se poremeti uobičajeni dnevni ritam ili uslijed stresa, a to može biti i godišnji odmor i nagli prestanak radnih obaveza, let zrakoplovom i promjena vremenske zone, problemi povezani s poslom ili obiteljskim životom, nov način prehrane.

Upravo je promjena načina prehrane čest uzrok zatvora jer neke namirnice imaju takav učinak, teže i sporije prolaze kroz probavni trakt, od želuca do crijeva, pa zbog toga govorimo o lijenim crijevima.

Nedostatak minerala, vitamina, nedovoljan unos vode ili prehrambenih vlakana može usporiti prolazak sadržaja kroz crijeva. Takav učinak ima prerađena hrana, odnosno namirnice niske nutritivne vrijednosti koje ne sadrže dovoljno vlakana i vode, ali sadrže velike količine aditiva. Te namirnice izazivaju slabljenje stjenke crijeva i otežavaju pravilne funkcije živčanih struktura koje su zadužene za peristaltiku crijeva, to jest za valovito gibanje stjenke crijeva zahvaljujući kojem crijevni sadržaj putuje do anusa. Namirnice s malo ili bez vlakana pretvaraju se u tvrdu masu koja otežano prolazi kroz crijeva jer nakon nekoliko peristaltičkih gibanja, tijekom kojih se takav crijevni sadržaj ne pomiče, dolazi do zastoja peristaltike, odnosno do zastoja u crijevima.

Mogući uzroci takvih promjena su previše toksina u organizmu, tjeskoba i depresija, dugotrajno ležanje, kolitis, šećerna bolest, trudnoća i menstruacija, hipotireoza te bubrežne i jetrene tegobe.

Prehrana i lijena crijeva

Uzroke lijenih crijeva moguće je prevladati promjenom prehrane, a ponekad je potrebno potražiti i pomoć liječnika, posebice ako se poremećaj javi uz neku bolest ili neka fiziološka stanja. No nema li drugih tegoba, rad crijeva prilično je jednostavno pokrenuti, i to promjenom načina prehrane i kretanjem. Promjena načina prehrane podrazumijeva umjereno konzumiranje bjelančevina i šećera, manje prerađenih namirnica i povećan unos prehrambenih vlakana. Pomoći će ako se ograniči konzumiranje kalcija i poveća unos ostalih minerala (posebno magnezija) te ako se smanji konzumiranje začina. I način konzumiranja hrane može pomoći radu crijeva – svaki zalogaj treba dobro prožvakati.

POPULARNO:  KAKO IMATI UREDAN DOM BEZ VELIKE MUKE?

Postoje prirodna rješenja

Popijete li dva ili tri puta dnevno sok od limuna s mlakom vodom, potaknut ćete probavu i rad crijeva, ali i procese pročišćavanja.

Osim limuna takav učinak imaju naranča i mandarina, ali i ostale vrste agruma. Sok od mrkve sadrži ulja koja blagotvorno djeluju na sluznicu želuca i crijeva, potiču probavu i olakšavaju rad crijeva.

Mrkva sadrži dosta vlakana i betakarotena, antioksidansa koji se pretvara u vitamin A. Sok mrkve pijte ujutro i navečer, prije odlaska na spavanje, potaknut ćete pročišćavanje crijeva i ubrzati crijevnu peristaltiku.

Ulje pšeničnih klica bogato je inozitolom, tvari koja poboljšava metabolizam masti i olakšava pražnjenje crijeva. Osim toga ulje pšeničnih klica sadrži i piridoksin koji poboljšava peristaltiku i posredno poboljšava probavu i asimilaciju hranjivih tvari.

Sjemenke suncokreta pomažu reguliranju probave. Preporučuje se pojesti dnevno malu zdjelicu nerafiniranih i neslanih sjemenki suncokreta kojima se može dodati badem, sezam ili sjemenke lana. I suhe šljive, prastari lijek za probavu, prirodan su laksativ.

No uz sve to važno je piti dovoljno tekućine, najbolje vode ili biljnih čajeva.

 

https://www.kakolijeciti.com