PROKULICE

Mnoge vrste povrća su izvikane i njihove dobrobiti su preuveličane u raznim časopisima ili internet publikacijama, ali ovo povrće je bez preuveličavanja jedno od najzdravijih na svijetu. Pogledajmo zašto.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g kuhanog prokelja = 36 kalorija

Masti: 0g (1% preporučene dnevne vrijednosti)

Šećeri: 2g

Proteini: 3g

Zaštita od raka

Biljni fitonutrijenti iz kelja pupčara dokazano štite od nekoliko vrsta raka. Ovo povrće je u zadnjih nekoliko godina dobilo znatnu pažnju naučne zajednice zbog pretpostavke da ima antikancerogena dejstva, a većina rađenih studija do sada su pokazale istinitost te pretpostavke (i na životinjama i na ljudima).

Jedan od načina na koji prokelj štiti od raka je taj da pojačava stabilnost našeg DNK koji je podložan oštećenjima. Ta oštećenja nakon replikacije ćelija mogu dovesti do mutacija koje vode do raka.

Kelj pupčar je na vrhu liste povrća koja sadrže glukozinolate (fitonutrijenti sa antikancerogenim svojstvima), te ima više glukozinolata od kupusa, kelja, karfiola i brokula.

Druge dobrobiti za zdravlje

POPULARNO:  DOZVOLJENE“ DROGE/ANALGETICI UBIJU VIŠE LJUDI NEGO HEROIN

Prokulice(zajedno sa ostalim glavičastim i zelenim lisnatim povrćem) snižava razine holesterola. Treba napomenuti da su efekti snižavanja holesterola pojačani kada se prokelj kuha na pari.

Sadrži enzime za detoksifikaciju tijela. Ima jednak detoksifikacijski učinak kad je sirov i kuhan. Neke studije su pokazale da unos kelja pupčara može promjeniti crijevnu floru i inhibirati rast opasne bakterije “h. pylori” (iako dokazi za ovo još nisu čvrsti)

Trenutno se vode obećavajuće studije u vezi sa dobrobitima kelja pupčara za osobe koje pate od upalnih crijevnih bolesti (Kronova bolest, ulcerozni kolitis, iritabilni kolon) i ostalih bolesti poput dijabetesa i artritisa

Zaključak:

Briselski kupus, prokulice ili kelj pupčar, bez obzira kako ga zvali, spada među najzdravije vrste povrća. Pored brojnih vitamina i minerala koje sadrži (više vitamina C nego u limunu), briselski kupus sadrži fitonutrijente koji su dobro istraženi zbog svojih antikancerogenih svojstava. Najpametnije ga je kuhati na pari jer se tako zadrži više nutrijenata nego nakon kuhanja u ključaloj vodi.

zdravosfera.com