Recept iz Mađarske: Esterhazi torta

 

SASTOJCI:

12 jaja,

500 g šećera,

4 vanilin šećera,

500 g pečenog lješnika,

5 kašika brašna,

300 g putera,

2 kašike džema od kajsija,

250 g šećera u prahu,

limunov sok,

3 rebra čokolade za kuhanje.

PRIPREMA:

  1. 12 bjelanaca umutiti uz postepeno dodavanje 250 g šećera i 2 vanilin šećera pa umiješati lagano 250 g mljevenog lješnika i 5 kašika brašna. Lješnik uvijek dopeći (čak i kad je kupljen pečen) u rerni na 180 stepeni dok ne porumeni
  2. Peći 5 kora od napravljene smjese, u plehu s pomičnim dnom na papiru za pečenje na 160 stepeni oko 14 minuta. Redati pečene kore na ravnu površinu jednu do druge da se prohlade.
  3. Fil: 12 žumanaca umutiti mikserom sa 250 g šećera i 2 vanilin šećera pa kuhati na pari oko 15 minuta uz stalno miješanje. Pustiti da se ohladi pa spojiti s dobro umućenim puterom i sa 170 g mljevenog lješnika. Odvojiti 2 kašike fila za filovanje torte okolo.
  4. Fil podijeliti na 4 dijela pa filovati kore. Posljednju koru okrenuti tako da je ravna strana okrenuta ka gore.
  5. 2 kašike džema s kašičicom vode zagrijati do ključanja. Krupne dijelove džema odstraniti. Namazati posljednju koru džemom pa staviti u zamrzivač oko 15 minuta.
  6. Umutiti ručno 250 g šećera u prahu s kašikom limunovog soka, kašičicom putera i 2 kašike ulja uz dodavanje kap po kap vrele vode dok se ne dobije ujednačena masa. Fondan se pravi neposredno prije mazanja, inače se stvrdne.
  7. Izvaditi tortu iz zamrzivača pa nožem umočenim u vrelu vodu što širim nanijeti fondan na vrh torte.
  8. Otopiti na pari čokoladu s pola kašičice ulja pa sipati u malu, ali čvrstu kesu. Napraviti vrećicu i isjeći vrh. Šarati linije uzdužne, a onda štapićem za ražnjić umočenim u vodu povlačiti poprečno pod uglom od 30 stepeni linije da se dobiju linije nalik zagradi.
  9. Fil koji ste odvojili sa strane namazati oko torte i rukama nalijepiti 80 g tucanog lješnika.
POPULARNO:  NAPRAVI SE ZA 20 MINUTA

http://kuharica.avaz.ba