Recept: Napravite domaći BUREK kao iz PEKARE

Domaći – jer je od domaće izrađenih kora. Pravljenje domaćih kora za pite, burek i ostalo je za mene – ravno naučnoj fantastici. No, ohrabrih se da pokušam i ja.

Materijal potreban za kore je…skoro pa ništa a rezultat nakon završene pripreme je extra. Veoma je ukusan i zaista, ako ne pričate jako glasno, verujem da neće niko primetiti razliku.

Malo eksperimentisanja sa vrstom sira koji ćete koristiti i to je to. Kasnije, sir možete zameniti šunkom i tranpistom, pizza punjenjem, lazanja punjenjem, kulenom…i svim što vam padne na pamet. Priznaću da mi je prvi put bio ukusniji burek, pošto sam koristila feta sir, na koji ću se naredni put i vratiti. Pokušajte i vi i javite utiske!

Sastojci:

½ kg brašna
300 ml tople vode
15 gr soli
fil po želji, predlažem 400 – 500 gr feta sira

Priprema:

1. Ono što se navodi kao veoma važno jeste da se testo jako dobro umesi, dok ne postane skroz glatko. Dakle, od brašna, vode i soli umesite glatko testo, meseći ga 30 – tak minuta. Za to može poslužiti mikser sa nastavcima za mešenje ili mini pekara, ako imate program za mešenje testenine (bez dizanja, jer u ovo testo ne ide kvasac). Ja sam koristila taj program, 3×15 minuta i odlično je umešeno testo. U nedostatku tehnike i ruke će sasvim dobro poslužiti ali samo istrajno.

2. Za to vreme pripremite fil. Ja sam ovaj put koristila neki sitan sir ali definitivno, kako sam gore rekla, feta sir daje mnogo ukusniji rezulta

POPULARNO:  Shambali (desert iz Damaska)

3. Dooooobro namastite radnu površinu.

4. Uzmite prvi komad testa, još ga dobro namastite od gore i dole i razvlačite ga nežno rukama po maaaasnoj podlozi, koliko god možete. Kako ženica reče u receptu, može se desiti da pukne a to se meni naravno i desilo. No, to nije nikakav problem. Krajeve testa takodje rastanjiti što bolje možete a ako ne ide, možete ih i odseći. Kada ste rastanjili prvu koru, savijte je u kvadrat i pažljivo odložite sa strane.

5. Uzmite drugu koru i ponovite sve što i sa prvom, sem smotavanja. Onda postavite smotanu prvu koru na ovu drugu i pospite polovinom fila. Sada presavijte drugu koru preko fila, savijajući preko ćoškova, da se izbegne da dobijete konačan proizvod  kvadrat. Ponovo odložite pažljivo sa strane.

6. Ponovite postupak rastanjivanja treće kore, uzmite odložene smotane dve kore, postavite ih na treću, pospite ostatkom fila, ponovo smotajte preko prve dve i odložite.

7. Na kraju, razvucite četvrtu koru kao prethodne tri, uzmite smotane tri, stavite na razvučenu četvrtu koru i zamotajte četvrtu preko smotane tri.

8. Stavite u okruglu (a i ne mora) tepsiju i pravac u lernu ugrejanu na 200°C na pečenje sve dok burek ne porumeni a to bude nekih 30 – 40 minuta. Kada je gotov, prevrnete ga na tanjir, isečete na komade i uživate u bureku koji ste potpuno sami pripremili!!!

Prijatno i verujte, recept je zaista odličan! Potrebna je samo volja i hrabrost za prvi put!

(Izvor: kuvajmo-blogovski.com)