Recept za kiseljenje cvekle

Ciklu smo već spominjali u mnogo navrata, pa samo ukratko da kažemo kako je riječ o jako zdravoj i kvalitetnoj namirnici.

 

Kako ukiseliti ciklu? Evo recepta.

Kada netko spomene ciklu, većini nam je prva reakcija da je to povrće puno željeza i da je zdravo. Nije to daleko od istine, a kao tako bogata željezom, cikla je super namirnica za one koji pate od anemije.

Zašto je cikla jedna od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije? Zato što sadrži i stanovitu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 koji se inače nalazi samo u proizvodima životinjskog porijekla dok ga u povrću uglavnom nema. Naime, pomanjkanje tog vitamina uz ostalo otvara vrata pernicioznoj anemiji, jer navedeni vitamin sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi.

Zašto je cikla tako intenzivno crvena? Cikla ima intenzivnu crvenu boju od sastojka koji se zove antocijan (prirodno obojena materija) i zbog koje je u biti uvriježeno mišljenje o njezinom izravnom utjecaju na dobru krvnu sliku u čovjeka, što i nije daleko od istine. Naučno dokazana istina je da cikla sa svojim visokim sadržajem željeza uzrokuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih tjelešaca.

Kako napraviti sok od cikle? Ništa lakše! Sok se radi od svježe cikle, jer je ona i u takvom obliku lako probavljiva, i to tako da se cikla prvo nariba a zatim istisne sok, koji se može piti sam ili pomiješan sa sokovima ostalog povrća i voća, zaslađen medom.

POPULARNO:  Pet razloga zbog kojih trebamo češće jesti mandarine
Cikla se najčešće koristi ukiseljena kao namirnica za zimu, a da bi i vi imali svoju zimnicu, donosimo vam recept za kiseljenje cikle

Cikla se opere i stavi kuhati u veći lonac. Kuha se dok ne omekša potpuno. Malo se ohladi pa se oguli i reže na ploškice debljine nekih pola centimetra. Kada se sva cikla nareže, stavlja se u dublju veću posudu u kojoj se preljeva prokuhanim sirupom.

Sirup se slaže u slijedećem omjeru: 1 mjerica šećera, 2 mjerice alkoholnog octa, 4 mjerice vode i žlica soli.

Sirup se prokuha pa se još vrućim preljeva narezana cikla. Sirupa treba biti toliko da sva cikla bude potopljena. Ostaviti preko noći da odstoji u tom soku. Drugi dan ciklom i sirupom u kojem je stajala puniti sterilizirane staklenke, dobro ih zatvoriti prikladnim poklopcima.

Staklenke treba još blanširati: U veću posudu staviti ručnik ili deblju krpu, na nju posložiti staklenke sa ciklom, uliti vode na visinu polovice staklenki i pustiti da sve skupa zakuha. Kratko prokuhati i pustiti da se ohladi u toj vodi.

Ciklu čuvati u mračnoj i hladnoj prostoriji.

 

http://www.kakolijeciti.com