Regentova torta

SASTOJCI:

      16 osoba

za kore:

jaja / razdvojenih

250 g secer  u  prahu

200 g brasna

za krem:

1/2 l punomasnog  mleka

3 zumanca

50 g skroba

100 g secera

1 štapić bourbon vanilije

30 g kakaa

150 g gorke  cokolade

100 g secera  u  prahu

300 g omeksali  maslac

za glazuru:

150 g crne čokolade (couverture)

20 g kokosove masti

PRIPREMA:

Ulupati belanca sa šećerom u prahu u čvrst sneg. Umešati razmućena žumanca, zatim pažljivo umešati brašno. Na 7 listova papira izcrtati krug vel. 26 cm.

Na svaki raspodeliti podjednako tetsa, razmazati ravnomerno, i peći jedan po jedan (ili 2 u zavisnosti od veličine pećnice) na 200*C, oko 8 min., tj dok ne dobiju zlatno zutu boju. Na svaki pečeni list staviti obruč 26 cm kako bi odstranili moguće, neravne ivice. Tako jednake i pripremljene kore pustiti da se ohlade.

Za krem razmutiti žumanca sa šećerom i skrobom. Zavreti mleko i kakao sa rasečenom vanilom. Procediti i odstranini vanilu.

POPULARNO:  KREMASTI KOLAČ

Mešavinu od žumanaca staviti na vatru, i odmah naliti vrelom mešavinom od mleka i kakaa, neprstano mešajući, zakuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, i umešati rastopljenu čokoladu. Nakon toga krem provući jednom kroz cedilo da bi se razbile moguće grudvice. Povremeno mešajući ohladiti krem na sobnoj temperaturi.

Naseckati omekšali maslac (sobne temperature) i penasto ga ulupati sa šećerom u prahu. Mešajući dodavati malo po malo čokoladnog krema.

Vodite računa da krem i maslac budu približno iste temperature, u suprotnom će se masnoća razdvojiti.

Na svaku koru rasporediti podjednako kreme, razmazati, pa ih poređati jednu na drugu. Kremom na zadnjoj kori premazati površinu i obod torte. Ostaviti da se hladi oko 3 sata.

Rastopiti čokoladu sa kokosovim maslom, i preliti tortu sa svih strana. Ukrasiti kremom ili čokoladnim ornamentima.

preuzeto:  coolinarika