RICINUS – UKRAS, LIJEK I OTROV

Ricinus (Ricinus communis) je porijeklom iz Istočne Afrike i Indije, a u tropskim područjima se raširio kao da je autohtona biljka. Uglavnom se u našim krajevima uzgaja kao ukrasna jednogodišnja biljka, i ako mu uvjeti odgovaraju naraste i preko 2 metra, dok u tropskim krajevima raste kao višegodišnje drvo i naraste čak do 10-12 metara.

Postoje mnogi varijateti ricinusa, razlikuju se uglavnom po boji listova, čahura sa sjemenjam, te veličine sjemenki. Koliko će u visinu narasti ovisi o uvjetima u kojima raste i koliko je rano posađen.

Otrovno sjeme

Ricinus cvate u augustu, nakon cvatnje ostaju bodljikave čahure koje imaju 3-4 sjemenke. Sjeme ricinusa liči na grah, navodno ima okus po orahu a sadrži opasan otrov ricin, koji je 7 puta otrovniji od otrova kobre.

Kod odrasle osobe 4-12 sjemenki ricinusa može uzrokovati smrt. Prema Guinessovoj knjizi rekorda 2007. proglašen je najotrovnijom biljkom na svijetu – ali slučajevi trovanja su rijetki, a i hrana je nekim pticama.

 Biološko oružje

Radi toksičnosti ricina istražuje se njegov potencijal kao insekticida, a sadrži i jednu kiselinu koja je prirodni fungicid. U više se je navrata koristio kao biološko oružje, već je bio spremljen za upotrebu još od Prvog svjetskog rata.

Razvijena je i britansko-američka W-bomba koja srećom nije bila upotrijebljena. Ricin kao biološko oružje povezuju i s ruskom mafijom.

 Ljekovito ulje

Najpoznatiji “proizvod” od ricinusa je medicinsko ricinusovo ulje. Ono nije nimalo otrovno, nego zapravo jako ljekovito. Posebnim ga čini vrlo rijetka ricinoleična kiselina, ono je sadrži čak 90 procenata.

Vjeruje se da je baš zbog nje ricinusovo ulje toliko ljekovito. Ricinoleična kiselina se pokazala vrlo djelotvornom protiv gljivica, plijesni, virusa, parazita i bakterija.

Ricinusovo ulje poznati je lijek protiv zatvora. Preporučuje se piti navečer pomiješano sa sokom radi izbjegavanja neugodnog okusa. Preporučena doza ulja iznosi pola do jedna kašika, a ne smije se upotrebljavati duže od sedam dana.

 Oblozi i masaža

Zbog snažnog djelovanja na cirkulaciju ricinusovo ulje se često koristi u oblozima. Sve što vam je potrebno je čista gaza, plastična traka, termofor i ručnik. Uljem natopljenu gazu stavite na kritično mjesto, prekrijte trakom, na to stavite termofor, omotajte ručnikom i držite sat vremena.

Postupak ponavljati toliko često koliko želite – kod ozbiljnijih tegoba preporučuje se staviti oblog 4 puta sedmično tokom mjesec dana.

Kod mioma, cista na jajnicima, benignih tumora, različitih upalnih stanja, menstrualnih bolova, zatvora i proljeva preporučuje se stavljati obloge na donji dio trbuha. Oblozi se mogu stavljati i na područje jetre u svrhu čišćenja jetre.

Ricinusovo ulje se ne preporučuje trudnicama, osobama s osjetljivim želucem i bolestima bubrega. Nemojte ga uzimati u prevelikim količinama, jer može dovesti do proljeva i povraćanja.

Za kožu, kosu i nokte

Za razliku od većine ulja za njegu koja ne prodiru duboko u kožu i djeluju površinski, ulje ricinusa dubinski njeguje kožu i kosu. Ono hidratizira kožu, a zbog visokog udjela vitamina E pomaže kod gljivičnih oboljenja kože.

Odlično dezinficira manje povrede kože (ogrebotine, ubode, posjekotine…). Direktnim nanošenjem na otvorenu ranu djeluje antimikrobno te umanjuje svrbež i bol.

Redovnom upotrebom ricinusovo ulje može popraviti i oštećenja kose izazvana hemijskim putem (bojenje kose, ondulacija, izbjeljivanje). Može poslužiti kao odličan regenerator za kosu. Ono potiče rast kose, čak i na mjestima na kojima kosa ranije nije rasla, a može ubrzati i rast trepavica.

Isto tako, ricinusovo ulje koristi se kao prirodno sredstvo za otklanjanje peruti. Pomiješajte 1-2 kašike ulja ricinusa s 1 kašikom kokosovog ulja, blago zagrijte i umasirajte toplu mješavinu u vlasište. Posebnu pažnju obratite na suhe dijelove tjemena. Ostavite da ulje djeluje najmanje 60 minuta pa kosu operite šamponom.

Osim zdrave kože i lijepe kose, ricinusovo ulje idealno je za njegu noktiju, jer učvršćuje lomljive nokte, ubrzava njihov rast te njeguje kožicu oko noktiju.

 Još o ljekovitim masažama

1. Masaža ricinusovim uljem pomaže kod natečenih dojki, artritisa, reumatizma, bronhitisa i prehlade.

2. Ako imate problema s bradavicama, svake večeri ih masirajte 10-15 minuta ricinusovim uljem dok ne otpadnu.

3. Ricinusovo ulje pokazalo se korisnim u vanjskoj primjeni kod Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i cerebralne paralize.

4. Može ublažiti tegobe uzrokovane lupusom i sklerodermijom.

5. Korisno je i kod epilepsije, hiperaktivnosti, bolesti jetre i žučnog mjehura

te kod hroničnog zadržavanja tekućine.

 Malo historije

Kroz historiju se ovo ulje koristilo u vrlo različite svrhe.

– U drevnoj Grčkoj ricinusovo ulje se koristilo u rasvjeti, kao mast za

tijelo i za poboljšanje rasta kose.

– Kleopatra ga je navodno koristila za izbjeljivanje bjeloočnica.

– U drevnim egipatskim spisima spominje se kao laksativno sredstvo.

– U ayurvedi se ricinusovo ulje koristilo kao sredstvo protiv parazita.

Nemedicinske koristi ricinusa

Osim u medicinske svrhe, od ricinusa se rade različiti proizvodi, kao maziva, goriva, gnojiva, svijeće, sastavni je dio sapuna, kapi za oči i kozmetičkih proizvoda…

 

 

avaz.ba