Rivanol – šta je, te kad i kako se koristi?

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris.

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris.

Rastvoren u vodi najčešće se koristi kao antiseptik. Efikasno se bori protiv infekcija uzrokovanih bakterijama stafilokoka i streptokoka.

Medicinska upotreba

Rastvor rivanola se koristi kao sredstvo za dezinfekciju otvorenih rana, posjekotina, ogrebotina i otoka. Ima antiseptičko dejstvo, te suzbija razmnožavanje bakterija i nastajanje i razvoj infekcija. Primjenjuje se kao sredstvo za previjanje rana na zglobovima i tetivama u slučaju preloma, iščašenja ili uganuća, te ostalih povreda. Njegovo antiseptičko i antibakterijsko djelovanje se u kontaktu s drugim organskim jedinjenjima pojačava.

Rivanol se upotrebljava za čišćenje i previjanje rana na koži i sluzokoži. On uništava štetne mikroorganizme tako što dubinski prodire u tkiva epiderme vezujući se za bjelančevine. Rastvor rivanola se koristi tako sto se utrljava na povrijeđeno mjesto dva do tri puta dnevno. Može se koristiti i u vidu obloga tako što se natopi na gazu preko koje se stavlja zavoj za previjanje rana.

Ginekolozi i akušeri ga upotrebljavaju za previjanje rana kod žena koje su se porodile carskim rezom. Na taj način se suzbija infekcija rane. Takođe, dojije koje imaju mastitis ili upalu dojki mogu da stavljaju obloge natopljene rastvorom rivanola ili da gazom lagano utrljavaju rastvor na otečeno mjesto kako bi se smanjila upala.

Rastvor rivanola se koristi za liječenje dermatoloskih oboljenja poput nekroza, apscesa ili furnikula.

Nekroza ili truljenje kožnog tkiva predstavlja prerano odumiranje ćelija kože. Izazvaju je razni otrovi koji nastaju usljed ujeda insekta ili zmije. Dakle, ako vas negdje u prirodi ujede zmija, dobro bi bilo da imate rastvor rivanola pri ruci. On se utrljava na mjesto ujeda, a naravno, nakon toga posjeta ljekaru je obavezna.

POPULARNO:  ZAŠTO JE DOBRO IMATI SENF U KUĆI?

Apscesi su gnojne upale koje nastaju ispod koze. Svako se tokom svog zivota barem jednom susreo s ovim problemom. Najčešće u pubertetu kad koža “divlja” usljed djelovanja hormona. Apscesi mogu izgledati kao gnojem ispunjene kvržice ispod površine kože ili kao otvorene rane na koži. Liječe se inscizijom ili drenažom. Nakon što se otvori, apsces se očisti rastvorom rivanola. Ipak, ne preporučuje se primjena bez konsultacija s ljekarom ili farmaceutom.

Furnikule su bolni čvorovi uzrokovani stafilokoknom infekcijom. Inače se liječe toplim oblogama ili antistafilokoknim antisepticima poput rivanola.

Rastvor rivanola može da se kupi u svim apotekama. Njegova upotreba ne izaziva neželjena dejstva, ali ako ga dugo i često upotrebljavate koža može da postane imuna na njegovo antibakterijsko djelovanje. U svakom slucaju, rivanol nikada ne uzimajte na svoju ruku već se prije toga posavjetujte sa svojim ljekarom.

Nemedicinska upotreba

Osim što vrši dezinfekciju rana kao medicinsko sredstvo, rivanol se može koristiti i za dezinfekciju prostora. Takozvana profilaktička dezinfekcija podrazumijeva periodično čišćenje objekata kako bi se spriječila pojava i širenje zaraza.

Najčešće se sprovodi u bolnicama, školama i drugim ustanovama, a poželjno je da se obavi u svim objektima u kojima se proizvodi hrana i to dva puta godišnje, početkom proljeća i početkom jeseni. Na taj način prostorije će se potpuno očistiti od mogućih virusnih ili bakterijskih zaraza.

 

https://www.kakolijeciti.com/