SALENJACI

Sastojci 

1 kašika margarina

po jedan prstohvat soli i šećera

1 limun, sok i kora

2 dcl hladne vode

2 jajeta

2 žumanceta

650-700 gr brašna mekog

200-250 gr margarina

pekmez od šljiva

prah šećer sa vanilom

Priprema

Nije moja baba Rusa imala običaj odvajanja mokrih i suvih sastojaka, nego ovako:

Uzeti vanglicu za mešenje pa u nju sipati 1 veliku kašiku masti (vrhom punu, kao da sipate šećer a ne mast), prstohvat soli, prstohvat šećera, sok i koru od jednog limuna, 2 dcl hladne vode, 2 cela jajeta i 2 žumanceta.

Sve to malo propustiti kroz prste pa dodati cca 700 gr mekog belog brašna, piše “Coolianrika


Količina brašna naravno zavisi od veličine jaja i limuna, ali kao što je već dobro poznato, testo ne sme da se lepi za ruke.

Testo mesiti jedno pet minuta kako bi proradio gluten iz brašna i kako bi postalo meko, glatko i elastično.

Prekriti ga čistom suvom krpom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi oko sat vremena da odmori.

U medjuvremenu pripremiti mast: činiju sa masti i viljuškom uvaliti mužu u ruke s napomenom da mora da umuti tako dobro mast da bude penasto i lako mazivo.

Kad je testo odmorilo, rasklagijati ga u pravougaonik debljine oko 1/2cm. Ravnomerno ga premazati tankim slojem masti i početi s preklapanjem.

Prvo dužu stranu preklopiti do pola, pa premazati opet masti.

Onda kraće strane presaviti do pola i premazati tankim slojem masti.

Na kraju preklopiti testo kao knjigu i staviti ga na malo pobrašnjen tanjir, prekriti krpom i ostaviti u frižider da odmori 1 sat.

Sve ovo ponoviti još dva puta – testo, dakle, treba da bude sve ukupno premazano 3 puta i treba da odmori 3 sata na hladnom.

Samo sada nije potrebno testo razvuci na 5mm, kako se ne bi upropastili već napravljeni listići, već je dovoljno i na tek nešto malo manje od 1cm debljine.

Kada je istekao i taj treći sat posle trećeg premazivanja, testo rasklagijati u pravougaonik i oštrim tankim nožem opkrojiti ga sa svih strana – inače se svi okrajci neće lepo razlistati.

Iz jednog poteza seći testo na pravougaonike dimenzije 5×7 cm (kolač je onda taman za dva zalogaja) i na svaki u sredinu staviti jednu kašičicu pekmeza od šljiva (ili nekog drugog koji volite), pa kolač preklopiti na pola, bez ikakvog pritiskanja, spajanja ili lepljenja.

1Složiti na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući mesta izmedju kolača jer će prilično da narastu.

Rernu zagrejati na 250C.

Na dno rerne staviti metalni tanjirić ili malu šerpicu s vodom koja će tokom pečenja kolača da isparava i tako imitira parnu rernu koja je inače idealna za pečenje svih vrsta lisnatog testa.

Kolače stavite da se peku tek kad je rerna postigla temperaturu.

Peku se oko 10-15 min, malo da porumene, ako je moguće bez otvaranja rerne (da se ne bi hladila, da kolači ne bi “spali”, da para ne pobegne…).

Ali zato uvek možete da skakućete oko šporeta, gvirkate kroz staklo i pevate: Rastite, rastite, kolačići rastite! Deluje…

Pečene kolače ostavite da se prohlade u plehu pa ih pospite prah šećerom i vanilom. Tek sasvim hladne možete da redjate jedan na drugi.

Neću vam govoriti da nije dobro jesti vruće testo jer me ionako nećete poslušati.

Ali ću vam reći da je kombinacija pekmeza od šljiva, limuna, sala i šljivovice mnogo dobra. Nama deci nije smetalo, tada! A ne smeta nam ni sada…

P.S. Pripremljene a nepečene salašnjake možete zalediti na tacnama a onda ih preručiti u kutije ili kese.

Meni su bolji kada se pre pečenja odlede, mada mogu i direktno iz zamrzivača u rernu.