Šarena salata za zimu – Bez konzervansa

Vrijeme je kada svi mi gledamo pripremiti zimnicu. Zimnica je potrebna baš u vrijeme kada oskudijevamo namirnicama, a posebno je dobra kada je pripremamo bez konzervansa.

U nastavku ćemo predstaviti baš takav recept – pripremu zimnice bez konzervansa.

Riječ je o šarenoj salati, koja doslovno obiluje povrćem pa tako i mnogim nutritivnim elementima. Da bi osigurali svom tijelu potrebne vitamine i minerale, nema boljeg od zimnice.

Kako se pravi ova salata i što vam je sve potrebno?

Sastojci za pripremu šarene salate su: 1 kg mrkve, 1 kg paprike, 1 kg krastavaca, 2 kg kupusa, 1 kg zelenog paradajza i pola kilograma karfiola.

Već po sastojcima vidimo kako je ovaj miks zapravo jako zdrav.

Šarenu salatu radite kako smo opisali: Na krupno naribajte mrkvu, krastavce narežite na kolutiće, papriku na trake, te paradajz i karfiol na sitne komadiće. Sve dobro promiješajte i dodajte 200 grama soli. Opet promiješajte i stavite miks u staklenke i sve pritisnite plastičnim držačem.

POPULARNO:  ŠLJIVE

Staklenke ostavite negdje da ne smetaju na par dana, otvorene, ali pokrivene krpom da ne ulaze kukci i baje. Neka tako stoje 2-3 dana, dok namirnice ne izbace tečnost iz sebe. Nakon toga zatvorite celofanom i ostavite na hladno mjesto. Namirnice će nastaviti da rade, i pokrenuti proces kiseljenja. Kasnije će te dobiti šarenu salatu, zapravo kiselu kombinaciju povrća.

Postupak kiseljenja zapravo pomaže da povrće ostane jestivo, i zbog njega nije potrebno dodavati konzervans. Povrće možete birati, ali uvijek pazite da imate barem 1/3 kupusa, jer on svojim kiseljenjem zapravo daje prirodni konzervans i čuva namirnice od kvarenja.

http://www.kakolijeciti.com/