SAVJETI ZA JAK IMUNITET I JESEN BEZ PREHLADE

Jesen je teško vrijeme za ljudski imuni sistem.

Sunca i vitamina u hrani je sve manje, a umor i apatija se često nagomilavaju. Takođe, u ovom trenutku se aktiviraju mnoge bakterije i virusi koji izazivaju prehlade – pravi jesenji pljusak.

ZA ODRŽAVANJE ZDRAVLJA I ZAŠTITE PROTIV RAZNIH INFEKCIJA, IMUNITET TREBA ODMAH OJAČATI.

Hrana poboljšava imunitet

Balansirana hrana bogata vitaminima je ključ jakog imuniteta. Zato jesen nije najbolje vrijeme za dijetu. Ukoliko je vaš sistem usmjeren na gubljenje težine, izgubit ćete određene hranljive materije, i automatski oslabiti imunu odbranu. Razmislite o tome da li je pametnije riješiti se 2-3 kilograma viška i biti bolestan tokom jeseni i zime.

Uključite u svoju ishranu posno meso i mliječne proizvode, kao i orahe i buraniju: oni pružaju tijelu proteine potrebne za izgradnju ćelija i stvaranje antitijela. Češće jedite masnu ribu i dodajte biljno ulje (maslinovo ili laneno), da obezbjedite ijtelo esencijalnim masnim kiselinama. Oslonite se na svježe voće i povrće u zimskom periodu, ovi izvori vlakana, vitamina i minerala će biti rijetki gosti na vašem stolu, piše “Ženski magazin“…

POPULARNO:  ONI POMLAĐUJU, ČISTE I HRANE KOŽU: MED, JAJA, JOGURT I ZOB

Ne zaboravite da dodate crni i bijeli luk jelima: poznato je da sastojci iz luka ubijaju bakterije. Takođe, pomažu u jačanju imunog sistema i začini poput cimeta, lovoar, različite vrste bibera).

Ženski magazin