SEMENKE BUNDEVE – MNOGO VIŠE OD ZANIMACIJE ZA ZUBE

Semenke bundeve su omiljena zanimacija uz pivo i filmove mnogih ljudi. Ali, one su mnogo više od toga. Danas vam otkrivamo koliko zdravlja kriju ove poznate „zanimacije“.

Sigurni smo da ćete ih kad pročitate koje sve dobrobiti imamo od ovih semenki sledeći put grickati sa puno više poštovanja.

Semenke bundeve su veoma bogate amino kiselinama triptofanom koji pretvara serotonin u organizmu i utiče na dobar san. Slobodno pre spavnja grickajte bundevine semenke i spavaćete kao beba.

 

semenke2

Pored toga, ono što će vam pomoći da se opustite jeste i magnezijum kojima ove semenke obiluju. Pored toga što opušta, magnezijum je od velike važnosti za zdravlje srca.

Semenke bundeve su veoma lagane za probavu, a ujedno su bogate zdravim proteinima. Savršene su za brzu užinu tokom dana jer stabilišu nivo šećera u krvi , što znači i lakši gubitak kilograma ako želite smršati.

Ulje napravljeno od ovih semenki je veoma bogato zdravim omega 3 masnim kiselinama, a naučno je dokazano da potpomaže izlečenje uvećane prostate, i preventivno sprečava njen nastanak. Veoma su dobre za zdravlje muškaraca i zbog velike količine cinka koje poseduju.

POPULARNO:  NAMOTAO JE ĆERKINU KOSU NA SLAMKE ZA PIĆE! UJUTRO, BILI SU ZAPANJENI REZULTATOM

Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje bundevinih semenki ima jednak učinak kao i  indometacin, lek koji se daje za razne upale, bolove i otoke samo bez ikakvih eželjenih efekata.

By: Brian Jackson

Veruje se da komponenta fitosterol koja se nalazi u semenkama bundeve može da pomogne pri snižavanju povišenog holesterola, a posle pistaća i semenki suncokreta, semenke bundeve imaju najvišu količinu ovih sterola.

Da biste u telo putem semenki uneli sve nutrijente najbolje bi bilo da ih jedete sirove ili malko prepečene u rerni, ne na većoj temperaturi od 170C, 15-20 minuta. Začinite ih po želji i uživajte. Semnke bundeve su sjajan dodatak salatama, supama, sosevima, a njima u pestu možete zameniti pinjole koje poprilično teško naći.
izvor: lifepressmagazin.com