Simptomi koji ukazuju na nedostatak željeza

Ako osjećate ove simptome koji ukazuju na manjak gvožđa u organizmu hitno idite kod doktora!

Manjak gvožđa uzrokuje smanjenje crvenih krvnih zrnaca i osoba kojoj nedostaje ovaj mineral dobija anemiju (malokrvnost), a evo kako da prepoznate ovaj nedostatak, piše “Lepa & srećna“.

Uzroci za nedostatak gvožđa su najčešće neadekvatna ishrana, bolesti crijeva a često se manjak gvožđa javlja u trudnoći i uzrokuje pojačano krvarenje.Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa su: konstantan osjećaj umora, čak iako smo se naspavali, blijedilo, gubljenje daha, glavobolje i vrtoglavice, jako i ubrzano lupanje srca, suha i oštećena koža i kosa, oticanje i bol u krajnicima i ustima, sindrom nemirne noge (stalno cupkate nogom), udubljenje na noktima (koilonihija), anksioznost, teške menstruacije i hladne šake i stopala.

Ako osjećate ove simptome, hitno idite kod doktora. Kako biste spriječili nedostatak gvožđa važno je da organizam preko hrane snadbijevate ovim važnim mineralom, pa se zato preporučuje da jedete crveno meso, zeleno povrće (spanać i kelj), suho voće (suho grožđe i kajsije), mahunarke, morske plodove, sjemenke i orašasto voće, žitarice i voće bogato vitaminom C. Dokazano je da vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, pa mnogi preporučuju dodatno uzimanje ovog vitamina kao dodatak ishrani. Takođe, ukoliko se utvrdi da je neophodno, doktor će vam prepisati uzimanje dodatnog gvožđa preko suplemenata da bi se spriječila anemija.

POPULARNO:  Bolest uha – Poganac