Sirup od ruže: Recept za kraljevski napitak stvoren za vruće dane

Sirup od ruže idealno je osvježenje za nadolazeće ljetne mjesece

Ruža svojom ljepotom i mirisom ističe se u brojnim buketima te se gotovo uvijek odabire za posebne prilika kada se svečanost i važnost trenutka želimo naglasiti i cvijećem. No čarobna kraljica cvijeća ima i ljekovita svojstva jer njezine baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve.

U narodnoj medicini ističe se i kao lijek za jetru i crijeva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njezin blagotvoran utjecaj na vitalnost kože.

Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mjesecima osvježite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahtjeva puno vremena i veliko kulinarsko umijeće.

Čarobna kraljica cvijeća ima i ljekovita svojstva jer njezine baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve.

Sigurni smo da će u njemu uživati odrasli i djeca koja će zbog ovog posebnog okusa, ali i privlačne boje, kupovne sokove staviti u drugi plan.

POPULARNO:  10 RAZLOGA ZAŠTO JE TURŠIJA NAJMOĆNIJI LIJEK: ČISTI CRIJEVA, SPRJEČAVA RAK, SNIŽAVA HOLESTEROL

RECEPT ZA SIRUP OD RUŽE

Tri četvrt staklenke zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.

Dodati 4 dkg limunske kiseline, naliti vode skoro do vrha. Pokriti tanjurićem, ali ne poklopcem.

Ostaviti deset dana na suncu. Procijediti.

Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera)

Miješati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.

Sirup uliti u boce i dobro zatvoriti.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike vrtne ruže.

https://zadovoljna.dnevnik.hr