SJEĆATE LI SE KULTNE JUGOSLOVENSKE SERIJE “JELENKO”? PRVA EPIZODA POČELA SA EMITOVANJEM PRIJE TAČNO 37 GODINA!

PRIJE TAČNO 37 GODINA, U ZIMU 1981., NA TELEVIZIJI ZAGREB POČELA SE EMITIRATI SERIJA JELENKO. SERIJA SE EMITIRALA SVAKE NEDJELJE, A U 13 EPIZODA CIJELA BIVŠA JUGA PRATILA JE AVANTURE DJECE IZ LIČKIH SELA KOJA SU U ŠUMI PRONAŠLA LANE ČIJU JE MAMU UBIO LOVOKRADICA.

Za one koji se ne sjećaju, ekipa djece bila je podijeljena u dvije grupe – Goričane i Vrhovčane. Goričane je predvodio dječak Pero, dok je Vrhovčane predvodio Ivo. Goričani su lane, Jelenka, sakrili u napuštenu šumsku kolibu, odakle ga je ukrao Ivo i odnio kući, piše Index.

Mnogi od nas pamte scene kada Ivin otac sprema zaklati lane, te ga dječak pušta u slobodu i zbog toga popije ozbiljne batine.

 Nezaboravne su scene bajkovite snježne idile u Lici kada se djevojčica Marica izgubi u snijegu tražeći Jelenka koji se u nevinoj dječjoj fikciji pretvorio u predivnog bijelog jelena.

HRT je u nekoliko navrata reprizirao seriju Jelenko, a oni nostalgični među nama gledali su je s istim žarom kao prvi put, prije 37 godina. Malo je poznato da je muziku za seriju radio legendarni Arsen Dedić, a djeca koja su glumila u seriji prvi su se put u životu susrela s kamerom.

POPULARNO:  RASTOPIĆE VAM SE SRCA: ODVEO JE SVOJU 82- GODIŠNJU MAJKU NA MORE, A ONO ŠTO JE ONDA URADIO, PAMTIĆE DO KRAJA ŽIVOTA! (VIDEO)

Danas je idealan dan da pogledate barem jednu epizodu.

Fresh Press / S.K.