SLATKE, NEODOLJIVE, NAJBOLJE KIFLICE

 

SASTOJCI:

400 ml tople vode

1 kesica suvog kvasca (10 g)

1 kašičica šećera + 2 kašike šećera*

1 kašičica soli

90 ml suncokretovog ulja + za premazivanje

2 kašike sirćeta

brašno po potrebi (700-800 g)

džem, čokoladni krem, sir… (za punjenje)

PRIPREMA:

U manju posudu (šolju) uliti 100 ml tople vode, dodati kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna, razmutiti, poklopiti posudu, i ostaviti kvasac da nadođe.

U veću posudu staviti prosejano brašno (krenuti sa 600 g), dodati kašičicu soli i dve kašike šećera*, pa promešati. Dodati 300 ml tople vode, ulje, sirće i nadošli kvasac, pa sve lepo promešati kašikom. Po potrebi dodati još brašna i umesiti mekano testo.

Prebaciti ga na radnu površinu i nastaviti sa mešenjem još oko 5 minuta, dodajući tek toliko brašna da se testo ne lepi za ruke ili podlogu, ali na kraju treba ostati prilično mekano. Ja sam utrošila nešto više od 700 g brašna.

Tako oblikovanu loptu od testa staviti u pobrašnjenu činiju, pokriti krpom, i ostaviti na toplom da odstoji 20-ak minuta. Nakon toga, testo malo premesiti, pa vratiti u činiju, da ,,odmara” još 15-ak minuta. Zatim, testo još jednom premesiti, vratiti u činiju i ostaviti ga tu bar 15 minuta (a ako imate vremena, može i pola sata, lepše će narasti, mada je i 15 minuta sasvim dovoljno).

Naraslo testo podeliti na 4 jednaka dela, pa svaki od njih na još četiri ili pet, od svakog dela praviti jufkicu i ređati na pobrašnjenu podlogu.

POPULARNO:  DŽEM OD ŠLJIVA

Nakon oblikovanja i poslednjeg komadića testa, krenuti sa izradom kiflica (uzimajući jufkice po redosledu po kome su napravljene), i to na sledeći način: uzeti jednu jufku, oklagijom razvući oko 3/4 testa u elipsast oblik, a onaj deo koji je bliži vama ne razvlačiti oklagijom, već prstima.

Na taj deo staviti džem (ili neko drugo punjenje, ili ne staviti ništa), i umotati u kiflicu. Postupak ponoviti sa svim jufkicama i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti na toplom bar pola sata.

Peći u rerni zagrejanoj na 200˚C. Nakon 10 minuta pečenja, smanjiti temperaturu na 180˚C i peći dok ne porumene. Kod mene su se pekle još 5 minuta, ali sve zavisi od rerne. Možda će kod nekoga i 10 minuta pečenja biti dovoljno. U tom slučaju, ukoliko kiflice ubrzo počnu da dobijaju boju, recimo, nakon 5 minuta pečenja, vi već tada možete smanjiti temperaturu na 180˚C.

Odmah nakon vađenja iz rerne, kiflice premazati suncokretovim uljem, pomoću kuvarske četkice. Nakon nekoliko minuta, pokriti ih čistom krpom, sačekati da se malo prohlade i služiti.

Napomena:

Ukoliko planirate da pravite samo neutralne (prazne) ili samo slane kiflice, izostavite jednu kašiku šećera. Ukoliko želite da neke budu slatke a neke neutralne, takođe možete smanjiti količinu šećera za tu jednu kašiku, jer ćete ove punjene džemom svakako posipati šećerom u prahu. Ja vrlo često radim baš tako, pravim pola-pola

Izvor: http://vegetarijankaukuhinji.blogspot.com