Slatko i zdravo: Ovo voćke u sebi kriju najviše proteina

Voće u sebi uglavnom sadrži obilje ugljenih hidrata i malo proteina. U prosjeku voće obezbjeđuje oko 15 grama ukupnih ugljenih hidrata iz prirodnih izvora šećera, poput fruktoze, glukoze i vlakana. Ugljeni hidrati iz voća hrane naš organizam i pomažu u sintezi proteina, što u praksi znači da samo šaka svežeg voća izuzetno doprinosi zdravlju našeg organizma.

KAJSIJE

Proteini: 1,4 g u 100 g

U pakovanju od 100 grama kajsija se nalazi 1,4 grama proteina. Upravo to kajsije čini sjajnom opcijom za doračak u vidu recimo džema ili kaše, ili popednevnu užinu grickajući ih osušene. U istoj meri, ovo slasno voće sadrži 12 procenata dnevnih potreba vitamina C i 12 procenata vitamina B.

SUHO GROŽĐE

Proteini: 3,4 g u 100 g

U poređenju sa svežim grožđem, ono suho je dehidrirano i ima tendenciju da bude vlažnije i kompaktnije. Bez imalo masti, suho voće obezbjeđuje do 5 procenata dnevnih potreba kalijuma- koji u slučaju deficita vodi ka zamoru, slabljenu organizma i slabijem radu želuca. Takođe sadrži 3 procenta dnevnih potreba gvožđa. Suho grožđe je zbog svojih karakteristika idealno kao odličan prirodni zaslađivač.

POPULARNO:  3 savjeta za uzgajanje hortenzija na balkonu

JACKFRUIT

Proteini: 1,8 g u 100 g

Postoji dobar razlog zašto hipsteri širom svijeta ovu neobičnu voćku, rođaku dinje smatraju legitimnom zamjenom za meso. Jackfruit u sebi ima velike količine vitamina B6- nutrijenta koji je zadužen za metabolizam proteina. Kada se isprži, ova voćka ima ukus sličan čokoladi.

AVOKADO

Proteini: 2 g u 100 g

Da li je avokado voće ili povrće? Zaista nije važno, zar ne? U sebi sadrži zdrave masti, idealne za sve obroke, a pored proteina tu su i velike količine folata, bakra, magnezijuma, gvožđa i cinka. Kakva moć prirode!

GUAVA

Proteini: 2,6 g u 100 g

Guava je tropsko voće koje je najbolje izblendati i napraviti od njega smoothie. Možete ga jesti i kao dio salate u kombinaciji sa jogurtom. U 100 grama sadrži svega 68 kalorija, a ispunjeno je sa obiljem vlakana i antioksidanasa.

 

aura.ba