SNIŽAVA VISOK TLAK I LOŠ KOLESTEROL

Pet supermoći cvjetače od kojih svi mogu profitirati

Ako su na glavici vidljive smeđe ili crne mrlje, izbjegavajte kupovinu jer je riječ o proizvodu koji je počeo truliti, piše punkufer.dnevnik.hr

Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica iz porodice krstašica, odnosno kupusnjača. S njom je moguće pripremati brojna jela poput juha i variva – iskoristiti je možete umjesto riže, napraviti s njom slastan pire ili čak tijesto za pizzu, piše punkufer.dnevnik.hr

Bogata je brojnim vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima, zbog čega je vrlo dobra za zdravlje.

1. Pomaže u mršavljenju
Cvjetača je dijetalna namirnica koja u stotinu grama ima svega 25 kalorija. Uz to, riječ je o povrću koji ubrzava metabolizam. Ne čudi stoga što se njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati tjelesnu masu.

2. Čuva srce i kardiovaskularni sustav
Cvjetača je bogata dijetalnim vlaknima koja pomažu u smanjenju loše razine kolesterola. Bogata je magnezijem i kalijem, koji su ključni za snižavanje visokog tlaka, ali i očuvanje zdravlja srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.

POPULARNO:  OSNOVNA MERA ZA PROJICE SA SIROM: MEKE KAO SUNĐER... ?

3. Snaži imunitet
Cvjetača je dobar izvor vitamina C – u 100 grama ovog povrća nalazi se čak 80 posto preporučene dnevne količine. Uz to, prepuno je antioksidansa i fitokemikalija, koji jačaju imunitet, pa se preporučuje jesti za osnaživanje cijelog organizma.

4. Snižava šećer u krvi
Ova krstašica sadrži biljni spoj sulforafan koji smanjuje upalne procese u organizmu, sprečava oštećenja vida, a pokazala je i da uspješno snižava šećeru krvi.

5. Čuva zdravlje kože i kose
Ovo povrće je prepuno antioksidansa koji djeluju protuupalno, čuvaju zdravlje kože te potiču rast kose te sprječavaju njezino opadanje.

Kupovina i čuvanje:
Svježa cvjetača ima bijelu glavicu s čvrstim cvjetovima i svjetlozelenim listovima. Ako su na glavici vidljive smeđe ili crne mrlje, izbjegavajte kupovinu jer je riječ o proizvodu koji je počeo truliti.

Cvjetaču može stajati nekoliko danu u hladnjaku omotana u plastičnu vrećicu. Operite je neposredno prije termičke obrade jer ćete joj tako produžiti svježinu.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite ideje za kulinarske igre sa cvjetačom.