SOK OD JABUKA I MRKVE… ZA SVE KOJI VOLE “GUSTI SOK”

Sastojci
1 kg oguljenih i očišćenih jabuka
500 g oguljene i očišćene mrkve
600 g šećera
20 g limunske kiseline
6 litara vode

Priprema

Posebno u jednu posudu za kuhanje narežite jabuke i dodajte 1 litru vode. U drugu posudu narežite mrkvu i dodajte oko pola litre vode (vode je potrebno tek toliko da prekrije mrkvu, pa će je i tijekom kuhanja trebati dolijevati). Kuhajte dok ne omekane.

Kad jabuke i mrkva omekane, ocijedite ih od soka (sok sačuvajte) i sameljite ih u glatku kašu, najbolje u multipraktiku ili štapnom sjeckalicom.

Za kuhanje soka potrebna vam je posuda veličine 9 litara (najmanje). U posudu ulijte sok od kuhanja, dodajte kašu od jabuka i mrkve, šećer, limunsku kiselinu i zalijte s 4 i pol litre vode. Dobro promiješajte i stavite kuhati. Nakon što tekućina zakipi kuhajte još 25 minuta uz povremeno miješanje. Dobit ćete oko 6 litara soka.

15 minuta prije zagrijte pećnicu na 80°C i stavite u nju staklene boce (naravno, bez čepa). Vrući sok ulijevajte u vruće boce, 2-3 cm ispod ruba. Dobro zatvorite čepom i okrenite boce naopako, čepom prema dolje. Ostavite tako stajati oko 15 minuta, a zatim boce okrenite i pospremite u hladnu prostoriju.
Posluživanje
Sok provjereno može stajati do 7 dana. Za dulji period ne znam, jer se moji ukućani pobrinu da nestane puno prije.

POPULARNO:  NEPEČENA SARAJEVSKA TORTA

http://bestkitchen07.info/