SOK OD RUŽE

Ljekovitost koju nam donosi ruža poznata je još od davnina za što su potvrda stari zapisi koji su pronađeni u Egiptu, Indiji i Kini u kojima se mogu naći primjene ljekovitih sastojaka ruže.

Danas je poznato da se u ruži nalaze sastojci eteričnih ulja, treslovina, vinska, jabučna, limunska kiselina, piše “Narodni lijek“…

Latice ruže su se koristile i u kuhinji pa su ih domaćice mješale sa salatom, posipale pite od jabuka te koristile za pripreme likera kao i soka od ruže.

Donosimo vam nekoliko recepata od ruže koje jednostavno možete napraviti i vi u svojoj kuhinji.

Sirup od ruža

Dvije šake ružinih latica preliti s pola litre vrele vode i ostaviti poklopljeno 24 sata. Procijediti i lagano zakuhati sa 250 grama šećera, a kad se šećer otopi dodati sok od 1 limuna i kuhati još pet minuta. Kod plućnih bolesti dnevno piti 2 – 4 velike kašike sirupa.

Vodica za masažu

Vodica u kojoj su se desetak dana namakale ružine latice koriste se za masažu kod reume i uloga (gihta), protiv peruti u kosi ili za uklanjanje akni.

POPULARNO:  Recept za đul šerbe – sok od ruže

Ruže u maslinovu ulju

Maslinovo ulje u kojem su se namakale ružine latice koristi se za mazanje rana koje se teško liječe, kod ozeblina, opekotina i raspuknuća kože.

Čaj od ruža

Dvije supene kašike suhih, usitnjenih latica ruže preliti sa 3 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 5 – 10 minuta. Ako se čaj koristi kod dišnih tegoba, za smirenje ili bolje spavanje može se sladiti medom.

Pije se i za pročišćavanje krvi, kod bolesti jetre i žučnog mjehura te probavnih organa. Djeluje kao blagi purgativ. Decilitar čaja prije jela pomaže svima koji su uništili crijevnu floru prekomjernim korištenjem antibiotika.

Čaj se grglja kod upale grla i glasnica, ili se koristi za ispiranje usne šupljine kod gljivičnih infekcija.

 

izvor: haber.ba