Spas u zadnji čas: Šta učiniti kada upropastite pire krompir

 

Pire krompir spada među omiljene priloge, ali i poslasticu jer ima ukusne dodatke poput maslaca, mlijeka ili vrhnja pa ga ne možemo smatrati najpametnijim izborom hrane za naše zdravlje. A ako se držite pravila o zdravom načinu prehrane i pire krompir pravite tek ponekad, šteta je uništiti ga ili ne znati ovaj dobar trik ako sve pođe po zlu pa dobijete neukusnu ljepljivu masu.

Krompir ogulite, operite i narežite na kockice iste veličine jer će se tako ravnomjerno skuhati. Zatim ga stavite u hladnu posoljenu vodu i tek onda na štednjak jer je i to važno da bude ravnomjerno kuhan, a pire ukusan.

Nakon što je krompir kuhan za ukusan pire jako je važno da ga dobro ocijedite od viška vode. I zatim ga odmah ručno izgnječite drobilicom. Blender i miksanje nikako nisu preporučljivi jer ćete tada sigurno dobiti ljepljivi pire.

POPULARNO:  4 u 1 – Brzo fino i jednostvano neodoljivo

Volite li mlijeko ili malo vrhnja, oni bi kao i maslac trebali biti na sobnoj temperaturi prije dodavanja, a ne direktno iz frižidera. Ljubitelji pire krompira čak sebi daju i još malo truda više pa mlijeko zagriju.

Međutim, ljepljivi krompir se pak može spasiti na vrlo jednostavan način tako da napravimo malo drugačiji prilog. Od pirea možete napraviti inačicu francuskog jela – gratinirani krompir. Samo ga rasporedite na papir za pečenje i dodajte maslac, naribani sir i malo prezle pa zapecite u pećnici dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

http://perfektni-recepti.info/