Šta ne smijete raditi i gdje se sakriti kad napolju grmi!?

Gdje se sakriti kad sijevaju munje. Morate znati da kad god grmi ne treba da se sakrijete u bunker, ali malo opreza nije na odmet.

Da je prijatno, nije nikako. Kad se cijelim nebom prolomi grmljavina i u sred noći svane, većina djece se u strahu sakrije na neko mjesto gdje im je, po njihovom mišljenju, sasvim bezbjedno.

I mi stariji povremeno isto uradimo, da se ne lažemo. Neko pod jorgan, neko pod sto, neko u kupatilo, neko pojača muziku kako bi skrenuo misli i ignorisao jeziv zvuk koji se širi duž čitavog neba.

Još je gore kad počneš da čitaš o tome i shvatiš da ništa nije bezbjedno i da grom kroz žicu može da prođe i izazove požar u kući.

Zato je najbolje preventivno izvaditi iz utičnice (ili ugasiti) sve elektronske uređaje; televizore, kompjutere i telefone. Čak je poželjno isključiti i klima uređaj.

Ima onih koji vole da trče ili šetaju dok grmi, što nikako nije dobra ideja. A onda kad zagusti pobjegnu pod neko drvo – loša odluka, uvijek se odlučite za pumpu ili neki zatvoren prostor. Građevine na otvorenom i visoki objekti, najveća su vjerovatnoća za udar groma.

POPULARNO:  ČAROBNI LUK: SPAS KOD UBODA, OPEKLINA, BOLOVA U UHU I ZARAZA

Sklonište možete naći i u automobilu, navucite prozore do kraja, a s obzirom na to da su gume dobar izolator, trebalo bi da budete bezbjedni dok ne prođe opasnost.

Mnogi od nas pobjegnu u kupatilo, jer tamo nema prozora, misle da su bezbjedni i tu naprave početničku grešku.

Pošto su voda i instalacije dobri provodnici, u toku grmljavine se ne treba kupati niti prati sudove. Što znači – izbjegavajte kupatilo, i konačno imate opravdanje da ne perete sudove.

Bez obzira koliko je munja na nebu lijep prizor, ne stojte u blizini prozora ili vrata jer je dobro poznato da munja udara kroz staklo i pukotine, kao i u prozorska okna.

Naravno, to ne znači da kad god grmi treba da se sakrijete u bunker, ali malo opreza nije na odmet.