ŠTA SVE LEČI ARONIJA: ČUDESNA BOBICA FASCINIRA NAUČNIKE!

Severnoamerički domoroci koristili su aroniju kao hranu i lek, a nakon eksplozije u Černobilu, korišćena je za ublažavanje posledica radijacije u čemu je bila i više nego uspešna

Aronija efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih materija i teških metala i zato je korisna preventivaprotiv malignih oboljenja.

Mnoge studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno delovanje, jer u velikom procentu “ubija” maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i njuhov “napad” na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Potiče iz Severne Amerike, odakle je došla u Evropu. Severnoamerički domoroci koristili su aroniju kao hranu i lek.Nakon eksplozije u Černobilu, korišćena je za ublažavanje posledica radijacije u čemu je bila i više nego uspešna, a za tu primenu koristi se i danas.

S obzirom na to da je ona eliminator teških metala iz ljudskog organizma, mnogi je smatraju i lekom protivizduvnih i drugih gasova, ali i teških metala koji se unose vakcinom u organizam.

Prema ORAC i TEAC standardima, aronija ima najveće antioksidativno delovanje od svih bobičastih i orašastih voćki.

Šta sve leči aronija?

POPULARNO:  Ako još niste, krajnje je vrijeme da unesete kaktuse u kuću

Aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima B, C i E.Zbog visokog udela antioksidanata i vitamina C i E, aronija deluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.

Bogata je antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Aronija blagotvorno deluje na rad želuca. Stimuliše rad štitne žlezde, pa se posebno preporučuje osobama shipotireozom. Sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visok pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola.

Stimuliše rad jetre, pomaže kod kamenja u žuči i upale žučne kese. Blagotvorno deluje i na naš probavni sistem – smiruje grčeve i bolove u crevima, smanjuje upalu sluzokože creva i zaustavlja proliv.

Ovo voće možemo pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje, jer pomaže u održavanju idealne telesne težine. Istraživanja ruskih naučnika su pokazala da aronija pospešuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih materija iz organizma.

Naravno, sve ovo ne znači da je aronija efikasan lek protiv gojaznosti, tumora ili radioaktivnog zračenja. Pre početka bilo kakve terapije, konsultujte se sa vašim lekarom.

Izvor:  sila-x.org