Štetnosti prekomjerne upotrebe antibiotika

Stručnjaci širom svijeta apeliraju na racionalnu upotrebu antibiotika

FOTO: ILUSTRACIJA


Novo istraživanje sugerira da prekomjerna upotreba antibiotika može povećati rizik od raka debelog crijeva. Antibiotici su izuzetno korisni u liječenju infekcije. Međutim, naučnici još uče o zdravstvenim problemima koji su posljedica upotrebe i prekomjerne upotrebe antimikrobnih lijekova.Volume 0% 

Vrste infekcija

Rezultati nove studije, koja je predstavljena na Svjetskom kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju o raku jednjaka 2021., pokazuju da ljudi, posebno oni mlađi od 50 godina, mogu imati povećan rizik od raka debelog crijeva zbog upotrebe antibiotika.

Ove nove informacije pojačavaju važnost opreznog propisivanja antibiotika. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti napominje da su antibiotici korisni u liječenju određenih vrsta infekcija, ali ne onih uzrokovanih virusima. Dakle, oni nisu uvijek potrebni, jer je tijelo ponekad sposobno samo se odbraniti od infekcije.

POPULARNO:  AJVAR! RECEPTURA JEDNOG STAROG MAKEDONCA! I ZAISTA NISAM BOLJI JELA!

Stručnjaci širom svijeta apeliraju na racionalnu upotrebu antibiotika, a ova studija im je argument više.

Apel stručnjaka

Naime, iako se sveukupno posljednjih godina učestalost raka debelog crijeva smanjila, porastao je broj slučajeva kolorektalnog karcinoma među osobama mlađima od 64 godine.

A, i sve je veća zabrinutost zbog ukupne prevalence kolorektalnog karcinoma kod mlađih osoba.

https://zdravlje.avaz.ba/