ŠTO JE TO U KOZIJEM MLIJEKU DA SE SMATRA TAKO JAKIM LIJEKOM

Uvjerite se u njegovu ljekovitost i isprobajte kozmetiku od kozjeg mlijeka, koja pomaže čak i kod dermatitisa, ekcema, psorijaze.

kozje je mlijeko najzdravije! Njegova ljekovita svojstva, ali i kozmetički proizvodi pripravljeni od njega, poznati su stoljećima.

JESTE LI ZNALI?

Koze su sinonim za dobro zdravlje: znanstveno je dokazano da ne obole od raka.

Stoljećima je smatrano bijelim zlatom, eliksirom za slabu i rahitičnu djecu, teške bolesnike i rekonvalescente.

Idealno za bebe

Kako mu je sastav najsličniji majčinu mlijeku, izvanredan je imunostimulator i preporučuje se njime hraniti djecu koja se slabije razvijaju. Ne izaziva alergije i netoleranciju pa ga mogu konzumirati i najmanje bebe. Probavlja se 40 minuta, u odnosu na dva i pol sata, koliko je potrebno kravljem mlijeku. Bogato je oligosaharidima, koji djeluju protuupalno, a kako ne sadrži laktozu, odnosno mliječni šećer, regulira poremećenu funkciju crijeva.

S obzirom da koze brste koru biljaka, mlijeko je bogato mineralom silicijem, koji povoljno utječe na kvalitetu kože, kose, noktiju i rad živčanog sustava. Sadrži i mineral kalij, važan za reguliranje krvnog tlaka i zdravlje srca, dok linolna kiselina snižava šećer i uklanja štetne masti iz organizma.

Od davnina se koristi za jačanje imuniteta, protiv anemije, u borbi protiv ateroskleroze, kao moćan lijek za liječenje bronhitisa i upala, protiv kašlja (uključivši i kukurikavac), za jačanje pluća i protiv tuberkuloze, a djeluje i antikancerogeno.

POPULARNO:  Ribizle – ljekovitost i načini upotrebe

‘Lijek’ za bore

Kozje mlijeko sadrži visok postotak alfa-hidroksilnih kiselina, koje razgrađuju i uklanjaju mrtve stanice s površine kože. Ali, ono djeluje i dubinski: zahvaljujući sadržaju masnoća u svojim molekulama, ima protuupalna svojstva pa smanjuje upale i infekcije te vlaži i smiruje suhu i oštećenu kožu.

Bogatstvo vitamina

Kozje mlijeko i oporavlja oštećenu kožu jer sadrži esencijalne nutritijente i vitamine (A, D, C, B1, B6, B12 i E) koji hrane kožu.

Naročito je bogato vitaminom A, zaslužnim za ublažavanje bora, ali i oporavak oštećenog tkiva, kao i simptoma psorijaze.

Štiti i od sunca, i to zahvaljujući važnom mineralu selenu, za kojeg znanstvenici vjeruju da igra važnu ulogu u sprečavanju karcinoma kože. Istraživanja pokazuju da je kozje mlijeko djelotvorno i u liječenju akni jer njegova anti-bakterijska svojstva sprečavaju rast mikrobnih organizama koji potiču širenje akni.

Osim što ne isušuju kožu, sapuni te higijenski i kozmetički pripravci od kozjeg mlijeka ne nadražuju oči, ne iritiraju i ne izazivaju crvenilo, a pritom temeljito skidaju šminku, premda ne i vodootpornu maskaru.

https://zivim.hr/