Što sve liječi list vinove loze

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcija, magnezija, bakra i mangana. Koristi se kao protuupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

 

Svježe grožđe, grožđice i vino su ljekoviti, a ljekovit je i list vinove loze, bogat vitaminima i mineralima. Na Mediteranu se mnoga jela pripremaju s listom vinove loze, poput grčke dolme (mediteranske inačice sarme kod koje se umjesto kiselog kupusa koriste listovi vinove loze).

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcija, magnezija, bakra i mangana.

Protuupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protuupalno djelovanje. Kronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sustava, poput Crohnove bolesti. Dok životni stil i genetika pridonose razvoju kroničnih upala, prehrana koja je bogata protuupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.

Kronična venska insuficijencija

Prema istraživanju provedenom 2010. na Odjelu za dermatologiju Sveučilišta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s kroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakterizira problem povratka krvi iz nogu natrag u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mogu nateći, što uzrokuje edem.

Ostale koristi

Lišće vinove loze koristi se i za liječenje proljeva, teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja maternice, čireva i vaginalnog iscjetka. Amerikanci koriste čaj od ovog lišća za proljev, hepatitis i želučane bolove.

Pazite da lišće nije onečišćeno kemikalijama

Dobro operite sirovo lišće vinove prije konzumacije. Porazgovarajte s liječnikom prije unošenja bilo kakvih promjena u prehrani.

LiveStrong