STVARI KOJE SU RODITELJI DOPUŠTALI DJECI ’70-IH I ’80-IH: ŠTA BI DANAS REKLI NA OVO?

Roditeljstvo se značajno promijenilo u posljednja tri desetljeća. Nešto što je ’80-ih godina bilo potpuno normalno danas je stvar zbog koje bi mogla reagirati i socijalna služba.

Većina toga je svakako donijelo veću sigurnost za djecu, ali činjenica je da su roditelji zbog raznih crnih scenarija koji im se stalno serviraju postali preoprezni pa djecu ne puste niti da se pošteno zaprljaju.

Evo najvećih razlika:Mališani su ostajali sami kod kuće često, ponekad i prije šeste godine. Ključić oko vrata bio je potpuno normalna pojava već od prvog razreda uz savjet ‘ne otvaraj nikome’.

2. Mališani satima bez nadzora

Danas postoje posebno zaštićene ljuljačke, posebni podovi u dječijim parkovima, igračke od posebnih materijala. Obične igre u parku gotovo da su postale naučna fantastika. Roditelji ’70-ih i ’80-ih pustili bi djecu van i satima ih nisu nadzirali. Ograničenje je bilo u stilu ‘ne idi dalje od one ceste’.

3. Nisu se nosile bočice za vodu

Kad bi klinci vani ožednili otišli bi u prvi kafić/restoran i pitali konobara za čašu vode. Znalo se i gdje je koja pumpa s vodom pa bi mogli i odšetati do nje.

4. Igralo se do mraka

Nije bilo mobitela, djeca nisu nosila satove pa je vrijeme za dolazak kući bilo ograničeno ‘do mraka’. Ako se dijete ne bi pojavilo, mama bi zaurlala s prozora i to je bilo to.

POPULARNO:  PISMO JEDNOG PAPUČARA: JA SAM PARTNER SVOJOJ ŽENI, A NE GOST KOJI SAMO JEDE, SPAVA, KUPA SE!

5. Djeca su jela razne gluposti

Sjećate li se Gringa? Pucketavi prah, od kojeg se trebao raditi napitak, klinci bi vani istresli na prljavi dlan i lizali ga ‘na suho’. Nije potpuno jasno zašto su svi to radili, valjda zato jer je bilo najjeftinije u prodavnici – a slatko.

Hljeb premazan majonezom za užinu bio je vrhunac gastronomskog užitka.

6. Pušilo se kod kuće i kraj djece

Na svakom koraku se pušilo, roditelji su pušili u automobilima, u dnevnoj sobi uz televizor, a bilo je normalno i hraniti djecu s cigaretom u ustima.

7. Nisu se nosile kacige

Roditelji se nisu pretjerano zamarali hoće li dijete pasti s bicikla ili dok se vozi na roušlama. Ogrebotine i masnice bile su potpuno uobičajene, a povratak kući s igranja bez njih nemoguća misija. Danas mališani na biciklima moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje do svoje 16. godine te mogu platiti i kaznu.

8. Nije bilo autosjedalica

Svi koji su odrastali prije ’90-ih još se sjećaju vožnji na more na zadnjem sjedištu automobila. Roditelji bi znali napraviti prave ležaje, a djeca su spavala kao sardine. Autosjedalice su danas obavezna oprema u svakom automobilu i definitivno nužne za sigurnost djece, piše 100posto.hr.